Urednički izbor

KRASNA GESTA! Silva Gjivoje darovala Biskupiji sliku biskupa Gjivoja

Gospođa dr. Silva Gjivoje darovala je Dubrovačkoj biskupiji sliku na kojoj je prikazan mons. dr. Antun Gjivoje, splitski i makarski biskup (1911.-1917.), pradundo njezinog nedavno preminulog supruga Davora Gjiva Gjivoja. Uime biskupije sliku je preuzeo generalni vikar mons. Ivica Pervan koji je zahvalio gospođi Gjivoje na ovom vrijednom daru koji će se čuvati u dubrovačkom Biskupskom ordinarijatu.

Gospođa Gjivoje je sliku, koja se posljednjih desetljeća čuvala u njihovoj obitelji, darovala biskupiji sa željom da se slika izloži i čuva za buduća pokoljenja.

Splitski i makarski biskup mons. dr. Antun Gjivoje rođen je 8. veljače 1851. godine u Lastovu. Za svećenika je zaređen 5. prosinca 1875. godine. Teologiju je studirao u Zadru, a više bogoslovne nauke na bečkom Sveučilištu na kojem je 1880. godine doktorirao teologiju.

Nakon povratka iz Beča bio je profesor u dubrovačkom sjemeništu, zatim profesor bogoslovlja i hebrejskog jezika u Zadru. Bile su mu povjerene i druge odgovorne službe u biskupiji. Imenovan je naslovnim dvorskim kapelanom od 1893. godine, a od 1896. bio je i počasni kanonik metropolitanskog Kaptola u Zadru.

Za biskupa je zaređen 11. srpnja 1911. godine i tu službu je vršio do svoje smrti 27. veljače 1917. godine. Bio je pokopan u Sustipanu u Splitu. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su 1965. godina na Lastovo gdje se danas nalazi njegov grob. Župna zajednica župe sv. Kuzme i Damjana na Lastovu je 2020. godine postavila novi nadgrobni spomenik.

Portret pokojnog biskupa Antuna Gjivoja, ulje na platnu, naslikala je 1912. godine zadarska slikarica Itala Bogdanovich (1874.-1945.), koja je slikarstvo studirala u Rimu.

Pročitajte još

Čelni čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin uživa čitajući knjigu o dubrovačkom nogometu u izdanju DuLista

Dulist

Nenad Bakić izračunao koliko punjači za mobitel ‘gutaju’ struje

Dulist

MATURANTI ‘NAUTIKE’ 1972. I NJIHOVE STORIJE Pedeset ljeta navegavanja, od zvijezda do GPS-a!

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija