Kultura

‘Kraljevski plodovi’ Roberta Kralja izloženi u prizemlju Narodne knjižnice

'Kraljevski plodovi' Roberta Kralja izloženi u prizemlju Narodne knjižnice

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, dubrovački restaurator i umjetnik Robert Kralj otvorio je proteklog ponedjeljka u prizemlju Narodne knjižnice, svoju izložbu radova na temu šipaka pod naslovom ‘Kraljevski plodovi’. Uz autora, izložbu su otvorili knjižničarka Katarina Palinić i povjesničar umjetnosti Antun Baće. Za scenografiju izložbenog prostora zaslužna je umjetnica Marta Baće.

Palinić je ispred Knjižnice pozdravila sve okupljene i zaželjela im dobrodošlicu na otvorenju izložbe ‘našeg dragog kolege Roberta’.

– Ako poznate Robijev rad, onda znate da su općenito to uvijek slike nečega što mu je drago ili blisko, bilo da su to poznati ljudi koje voli i poštuje ili da su to slike veduta Grada ili nekih mediteranskih motiva. I večeras je to tako, jedan od najdražih Robijevih motiva, dosta čest u njegovom stvaralaštvu, ni manje ni više nego kraljevski motiv – šipak, simbol bogatstva, plodnosti i raskoši, kao i naš izložbeni prostor večeras – rekla je Palinić.

Antun Baće, autor popratnog teksta izložbe, objasnio je kako se ne može ‘sve reći o umjetnosti niti iskazati, jer umjetnost tada ne bi imala smisla’ te pozvao sve prisutne da uživaju u ‘kraljevskim plodovima koje je Robert servirao’ naglasivši kako je za Roberta slikarstvo prvenstveno ‘uživanje u stvaranju i plodovima rada’.

Autor izložbe Robert Kralj pozdravio je sve koji su došli ustvrdivši kako je ‘knjižnica puna k’o šipak’ što mu je osobito drago, zahvalio se svima koji su došli i sudjelovali u realizaciji ove izložbe, ali i onima koji prate njegov rad i uživaju u slikarstvu.

Otvorenje izložbe glazbom su uveličali Lucija Pećar Končić i Šimun Končić.

Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga 2021.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist