Zanimljivosti

Korizmeni napjevi juga odjeknuli metropolom

Pučki crkveni pjevači iz župa sv. Nikole biskupa iz Cavtata i sv. Nikole biskupa iz Čilipa održali su koncert korizmenog pučkog pjevanja u Konavlima u bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

Koncert pod nazivom "Smiluj se nama, Gospodine, smiluj se nama" održan je u okviru 21. svečanosti Pasionske baštine, a Konavljanima su napjeve odabrali i animirali Joško Ćaleta, don Josip Barišić i Rikard Kužnin.

Kako donosi portal Ika.hr koncert je na tragu nastojanja Pasionske baštine da potakne istraživanje i predstavljanje bogate tradicije korizmenog crkvenog pučkog pjevanja u Hrvata. Koncertom je put u okviru svečanosti predstavljena korizmena tradicija krajnjeg juga Hrvatske.

Za koncert su odabrane dvije susjedne sredine, jedna ruralna Čilipi, i urbana Cavtat. Upravo ta raznolikost, scenski postavljena prema obredima u lokalnim župama, dala je koncertu posebnu draž.

Koncert je započeo procesijom na Cvjetnicu i napjevom "Židovska su djeca", da bi završio fragmentima "Muke" po Marku. Slijedili su korizmeni napjevi i pobožnost Križnog puta koji je započeo napjevom "Stala plačuć tužna mati"; a završio "Plačom Jeremije proroka".

U dijelu koncerta posvećenog Velikom četvrtku posebno se isticala "Zakarijeva pjesan". Veliki petak obilježila je "Muka" po Ivanu, poklon križu, a posebno dojmljiva bila je procesija, tj. dvije procesije s različitim napjevima u isto vrijeme. Koncert je završio zajedničkim izvođenjem "Svetilištu Vazmenome".

Izvor: www.ika.hr

 

Pročitajte još

Čak 60 natjecatelja na Prvenstvu upravljanih jedrilica Dragon Force 65!

Dulist

ĐURO LUBURA ‘Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke’

Dulist

Pričaonica i radionica ‘Kako je sveti Vlaho postao zaštitnik Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija