Županija

KORAK DALJE U KOMASACIJI KONAVOSKOG POLJA Lasić: Sretan sam, odrađen je lavovski posao

KORAK DALJE U KOMASACIJI KONAVOSKOG POLJA Lasić: Sretan sam, odrađen je lavovski posao

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravi ovaj petak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U jutarnjim je satima uručila Općini Konavle odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija i započinjanju radnji na komasiranju 477 hektara konavoskog polja.

Vučković je istaknula izniman angažman načelnika Općine Konavle Boža Lasića na izradi idejnih rješenja i na nekim drugim radnjama s različitim tijelima državne uprave koji su prethodili ovoj odluci.

-Moram izraziti sreću i zadovoljstvo što smo dobili ovu odluku. Silan rad i trud je ovome prethodio. Riječ je o dvije godine intenzivnog rada. Moram izraziti zahvalnost ministrici, županu i mom timu koji su odradili lavovski posao – rekao je načelnik Lasić. Dodao je kako misli da se radi o prvoj komasaciji u RH od 90-e godine.

-Rekao sam da je red jer Hrvatska počinje s Konavlima – kazao je Lasić.

KORAK DALJE U KOMASACIJI KONAVOSKOG POLJA Lasić: Sretan sam, odrađen je lavovski posao

Dobroslavić je rekao kako je komasacija konavoskog polja izvanredan projekt u županiji, ali i da je važan za cijelu Hrvatsku. Prvi je to takav projekt nakon dugo godina u cijeloj Hrvatskoj, dodao je.

Suradnja s proizvođačima agruma
Također, svečano je potpisan sporazum o suradnji između Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Dubrovačko-neretvanske županije na uspostavi pokušališta za sorte mandarina i druge agrume u neretvanskoj dolini.

DNŽ se ovim sporazumom obvezuje pronaći zemljište za pokušalište, a za to su osigurana sredstva u proračunu, kako je naglasio župan Dobroslavić. HAPIH će osigurati svu stručnu komponentu, od odabira novih sorti do njihovih testiranja.

-Riječ je o pokusnim nasadima agruma na kojima će se uz pomoć znanosti te struke testirati sorte, kao i nove tehnologije i tehnike. Dolazit će se do utemeljenih zaključaka u svrhu proizvodnje i trženja agruma, i na kraju konkurentnosti neretvanskih agruma koji čine najveći dio, odnosno više od 90 posto hrvatske proizvodnje – naglasila je ministrica Vučković.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Darja Sokolić kazala je kako je potpisani sporazum sa Dubrovačko-neretvanskom županijom temelj za napredak suradnje u cilju razvoja proizvodnje agruma u ovom području.

KORAK DALJE U KOMASACIJI KONAVOSKOG POLJA Lasić: Sretan sam, odrađen je lavovski posao

-Da je uzgoj agruma na ovom području izuzetno značajan, govori činjenica da se 95 posto ukupne proizvodnje agruma nalazi upravo u ovoj županiji. Isto tako, 75 posto ukupne proizvodnje je izvoz. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja ima niz aktivnosti u RH, na ovaj način podiže razinu suradnje s proizvođačima agruma na način da im daje tehničku, stručnu i znanstvenu podršku s djelatnicima iz ostalih centara – rekla je.

Centar za agrume
Župan Dobroslavić je istaknuo kako su na sastanku utvrdili da će Ministarstvo poljoprivrede nositi financijska sredstva u svom proračunu za izgradnju Centra za agrume u neretvanskoj dolini. Iako je riječ o projektu o kojem se dugo godina govori, Dobroslavić ističe kako su sada došli do rješenja o osiguranju sredstva nove zgrade.

-Veoma sam zadovoljan jer su ovo snažni pomaci u poljoprivredi naše županije. Poljoprivreda je, nakon turizma, naša najvažnija gospodarska grana – dodao je. Spomenuo je i kako se u ovoj godini očekuje rekordna berba mandarina u dolini Neretve.

-Nakon analiza određenih mogućnosti, dogovoreno je da će projekt izgradnje regionalnog pa i nacionalnog centra za agrume u dolini Neretve, kojeg je inicirala DNŽ te ishodila potrebnu dokumentaciju, podržati Vlada RH putem Ministarstva poljoprivrede – istaknula je ministrica Vučković.

Pročitajte još

U Moluntu svečano obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri

Dulist

FOTO Župski osnovnoškolci obišli prostore Općine Župa dubrovačka

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist