Kultura

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Čilipski Sveti Nikola veliki je dan za Čilipljane, a ove godine i za sve konavoske vezilje. U utorak, 6. prosinca u 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala otvara se izložba “Konavoski kaleidoskop”.
Izložbom se predstavljaju kompozicije konavoskoga veza, rađene od 2015. do 2022. godine u Konavlima u sklopu radionice konavoskoga veza s ciljem održanja umijeća njegove izrade. Naime, konavoski vez jedina je vezena utkanica koji je na listi zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. To mjesto zaslužila je svojom zadanom strukturom vezenih elemenata i ujednačenim korpusom uzoraka. Uz to, tehnička obilježja konavoskoga veza ujednačena su sa zavičajnom običajnom funkcijom predmeta, tako da je konavoski vez jedan od rijetkih u kojemu je do 21. stoljeća održana vizualna komunikacija. Međutim, danas se vez ne veze za ruho već iz ljubavi i želje za održanjem. Od 2015. godine Konavle su sa zaštitom veza preplavljene novim, kvalitetnim radovima koje po svim svojim elementima održavaju umijeće i govore o suvremenom odnosu prema baštinskom u Konavlima, navode iz Muzeja i galerija Konavle.
Izvor/Foto: Muzeji i galerije Konavle

Pročitajte još

U srijedu se predstavlja program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija