Kultura

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE 'Nije on kriv, on je slikar!'

Dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’ povodom obilježavanja 100. obljetnice od rođenja slikara Đura Pulitike bit će otvorena u Atelijeru Pulitika u četvrtak, 8. prosinca u 19 sati.

Ova je izložba uvertira u veliku, retrospektivnu izložbu Đura Pulitike koja se u povodu stote obljetnice njegova rođenja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvara 15. prosinca. Kustosica izložbe „Nije on kriv, on je slikar!“ je muzejska dokumentaristica Umjetničke galerije Dubrovnik, Marijeta Radić, a na izložbi će po prvi put biti prikazan izbor iz bogate i vrijedno sakupljane dokumentarne građe o životu i radu slikara Đura Pulitike (1922. – 2006.). Kako Radić naglašava, ‘osoba kojoj dugujemo najveću zahvalnost što do najsitnijih detalja možemo rekonstruirati život i djelo samozatajnog slikara s Bosanke njegova je supruga Mira (rođ. Simunić) Pulitika koja je svoje tajničke poslovne vještine znalački prenijela i u privatni život bilježeći Pulitikin slikarski razvojni put.’

Bogatu i raznovrsnu dokumentarnu građu koja je u vlasništvu obitelji Nodari – Jelača, koja će velikim dijelom biti prikazana upravo na ovoj izložbi čine brojni katalozi izložaba od onih najranijih faza kao i oni teže dostupni s inozemnih izložaba, potom pozivnice, plakati, brojna pisma, novinske kritike i osvrti koje su pisali istaknuti likovni kritičari i povjesničari umjetnosti. Velik dio izložbe čini i pomno strukturirana fotodokumentacija od 1957. do 1983. godine s brojnih izložbi i inozemnih putovanja. Osim toga, posjetitelji će imati priliku zaviriti i u njegov privatni život jer bit će izložene i tople obiteljske fotografije.

Osim dokumentarne građe, na otvorenju izložbe premijerno će biti prikazan i dugometražni dokumentarni film „Nije on kriv, on je slikar!“ koji će se moći pogledati tijekom trajanja cijele izložbe, čija je autorica kustosica izložbe, Marijeta Radić, a snimatelj Toni Miletić

(LMT studio). Film je posvećen umjetniku, a u njemu su Frano Cetinić, Karmen Gagro, Ivana i Petra Jelača, Antun Karaman i Maja Nodari, poznavatelji samog autora i njegova djela, dijeleći svoja sjećanja, oživjeli njihova zajednička druženja.

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka 2023. godine.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović