Kultura

Komorni sastav DSO-a s violinisticom Evom Šulić u četvrtak u Dvoru

Komorni sastav DSO-a s violinisticom Evom Šulić u četvrtak u Dvoru

Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz violinisticu Evu Šulić nastupit će pod ravnanjem Ivana Huta u četvrtak, 29. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora i izvesti djela Dešpalja, Piazzolle i Šoštakoviča.

Na početku koncerta publika će čuti kompoziciju Šime Dešpalja Moba – Preludij, koral i fuga za orkestar, skladbu praizvedenu prije točno 60 godina, a napisanu za prve Muzičke večeri u sv. Donatu koje je pokrenuo skladateljev sin Pavle. Uslijedit će Četiri godišnja doba Buenos Airesa u obradi Leonida Desjatnikova, a u čast stote obljetnice rođenja velikog skladatelja Ástora Piazzolle, prilikom čega će se komornom sastavu pridružiti violinistica Eva Šulić. Na kraju programa bit će izvedena Komorna simfonija Dmitrija Šostakoviča u obradi Rudolfa Baršaja.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske i kao takav redovito nastupa u jedinstvenim ambijentima svoga grada pa je tako i tradicionalni sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara. S poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretira djela majstora baroka, klasike i romantizma, ne samo u Dubrovniku, već i na turnejama u svijetu. Eva Šulić mlada je, ali već vrsna violinistica koja se školovala na ponajboljim glazbenim konzervatorijima, osvojila nebrojene nagrade i pohvale na prestižnim natjecanjima, nastupala te surađivala s uglednim imenima nacionalne i internacionalne klasične glazbene scene. Od 2021. godine članica je Simfonijskog orkestra HRT-a kao zamjenica koncertnog majstora, a iste godine je osvojila prvu nagradu na natjecanju Papandopulo, nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Borisa Papandopula te prestižnu nagradu Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu. Festivalskoj publici predstavila se lani kad je nastupila kao članica nagrađivanog Trija Eusebius. Maestro Ivan Hut izvrstan je i u sviranju viole za što je osvojio brojne nagrade te nastupao diljem Europe. Od 2005. do 2010. godine bio je profesor viole, komorne glazbe i voditelj gudačkog orkestra u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra, gdje je, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju maestra Pavla Dešpalja, razvio ljubav prema dirigiranju. Od prosinca 2020. dirigent je u Dubrovačkom simfonijskom orkestru te mu je ovo prvo predstavljanje na Igrama.

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist