Kultura

Večer lijepih nota u Dvoru uz violinisticu Evu Šulić i DSO

Večer lijepih nota u Dvoru uz violinisticu Evu Šulić i DSO

Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra nastupio je u četvrtak u atriju Kneževa dvora uz violinisticu Evu Šulić i pod ravnanjem maestra Ivana Huta kojemu je ovo prvo predstavljanje na festivalu otkako je postao dirigentom DSO-a u prosincu prošle godine, a odsviravši djela Dešpalja, Piazzolle i Šostakoviča izmamili su dugotrajan aplauz i ovacije oduševljene festivalske publike.

Na programu koncerta bili su Šime Dešpalj i njegova Moba – Preludij, koral i fuga za orkestar, jedno od najizvođenijih djela ovog velikana hrvatske glazbe, protkano folklornim elementima koji evociraju zajedništvo i tradiciju, (moba je ‘hrvatski tradicijski običaj uzajamne pomoći suseljana pri većim poslovima koje treba završiti u jednome mahu ili u što kraćem roku’) praizvedeno prije točno 60 godina za prve Muzičke večeri u sv. Donatu i za izvedbu novoosnovanog Zadarskoga komornog orkestra. Uslijedila su Četiri godišnja doba Buenos Airesa Ástora Piazzolle povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja ovog velikog skladatelja, i to u obradi za violinu i orkestar koju je koncem devedesetih pripremio dirigent i skladatelj opera, kantata i filmske glazbe Leonid Desjatnikov, prilikom čega se uvijek sjajnim dubrovačkim simfoničarima, pridružila mlada, ali već vrsna violinistica, višestruko nagrađivana Eva Šulić čija je izvedba Piazzolle bila uzbudljiva i ekspresivna, neumorno dinamična i živahna pa ju čak ni puknuta žica tijekom Otoño Porteña nije omela, nastavivši jednakim intenzitetom uz svesrdno ohrabrenje publike na koju, čini se, zarazno djelovala energija glazbenice. Jednako je oduševio i maestro Ivan Hut kojemu je sinoćnji nastup bio debi na Igrama. Na kraju programa našla se Šostakovičeva Komorna simfonija koja je posveta skladatelja sjećanju na žrtve rata i fašizma čega je i sam bio svjedok, a u obradi Rudolfa Baršaja. Vrsna je izvedba odličnog programa izmamila dugotrajan aplauz i ovacije festivalske publike koja je Evu Šulić na poklon zvala pet puta, a podjednako gromoglasnim pljeskom nagrađeni su i mo. Ivan Hut i gudači Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji su kao glazbeni dodatak izveli Bachov Air (2. st) iz Suite za orkestar u D-duru, kako je maestro rekao ‘da u miru i spokoju’ okončaju sjajnu glazbenu večer.

Eva Šulić nastupit će još jednom na 72. Igrama, s kvARTetom koji uz nju čine violinistica Đana Kahriman, violinist Šimun Končić i violončelist Pavle Zajcev, također u atriju Dvora i to već u utorak, 3. kolovoza u 21:30 sati, s programom gudačkih kvarteta Beethovena i Dvořáka.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist