Kultura

KNJIGA O OBITELJI BIBICA Djelo koje nas prisjeća na neka davna dubrovačka vremena

‘Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica’, autora izv. prof. dr. sc. Ane Bakija-Konsuo, spec. dermatovenerologije na preddiplomskom studiju Sestrinstvo i diplomskom studiju Kliničko sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku i mr. sc. Ivice Vučaka, dr. med. iz Zagreba, prije nepunih mjesec izašla je iz tiska u izdanju Medicinske naklade Zagreb, a pod logom Sveučilišta u Dubrovniku. Vrijedno djelo već samim naslovom intrigira i evocira neka davna dubrovačka vremena, kulturu i svakodnevni život našeg grada, a sve kroz zajednički nazivnik – medicinu – granu ljudske djelatnosti u kojoj je ova obitelj dala veliki obol. Upravo tom autentičnom spoju života grada i medicine težili su autori, istražujući više godina kroz arhivsku građu kako bi predstavili djelo studentima, ali i široj javnosti. O procesu nastanka djela, idejama i inspiraciji, pričali smo s autoricom, izv. profesoricom i liječnicom Anom Bakija-Konsuo, koja ne krije zahvalnost prema dr. Vučku, ali i brojnim drugim važnim imenima koja su bila dio procesa nastanka knjige, čije se englesko izdanje upravo prelama.

– Knjiga ‘Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica’ izašla je u nakladi ‘Medicinske naklade’, renomirane kuće kada govorimo o izdavaštvu medicinske literature na čelu s profesoricom Anđom Raić i urednicom doktoricom medicine Aleksandrom Mišak. Za prijelom je bio zadužen gospar Marijan Zafron, koji je doista napravio odličan posao. U tijeku je prijelom i na engleskom jeziku, a mi kao autori, kao i ‘Medicinska naklada’, držimo kako tiskanje knjiga na engleskom jeziku doprinosi dostupnosti hrvatske znanosti na globalnom tržištu znanja – za početak nam priča autorica Bakija-Konsuo. Njen kolega, pulmolog i magistar znanosti Ivica Vučak kao fokus svog interesa već tridesetak godina stavlja upravo povijesna medicinska istraživanja, tragajući za temama medicinske povijesti. Suradnja je krenula od liječnika Ante Bibice. Upravo s njim počinje uzbudljiva priča, u kojoj dvoje autora probire i razbira fascinantnu obiteljsku povijest i poveznice s gradom, dubrovačke povijesno-medicinske crtice. U ovoj obitelji, zaista ih je mnoštvo!

Četiri liječnika jedne obitelji

– Lujo Fouque i Ante Bibica su prvi školovani dermatovenerolozi u Dubrovniku, a upravo Ante Bibica bio je prvi Dubrovčanin promoviran na Medicinskom fakultetu u Zagrebu!  Ta informacija nas je zainteresirala i krenuli smo u daljnja istraživanja koja su se temeljila na njegovom životu i radu, a potom se priča širila i na ostale liječnike iz ove obitelji. Radili smo polagano, iščitavali i istraživali stare novine, tražili kontakte s brojnim potomcima obitelji Bibica koji su se raselili te su sada u SAD-u, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji… U principu, u knjizi pišemo o četiri liječnika ove velike i važne obitelji. Istraživanjem smo došli do informacije kako su oni daljni rođaci i kako su oba potekla od Roka Bibice kojeg smo uspjeli naći kao najstarijeg pretka.
– Obiteljsko stablo zaista je impresivno – nastavlja nam dalje autorica Bakija-Konsuo, ističući kako se, primjerice, za obitelj Bibica mislilo kako su došli s Hvara, no Baldo je svega nekoliko godina radio na ovom otoku.
– Baldo Bibica jedan je od začetnika doseljavanja Hvarana u Dubrovnik, a u knjizi smo se i toga dotakli. Istraživali smo liječnike ove po svemu velike obitelji te njihovo djelovanje u drugoj polovici devetnaestog i prvoj polovici dvadesetog stioljeća. Bile su to obitelji koje su zaista voljele i zadužile svoj grad. Čuvale ga, bile prisutne u svim segmentima života grada, te je time ova knjiga prikaz ne samo medicinske povijesti, već priča o gradu, njegovim ljudima i ljudskim sudbinama, uokvirena kontekstom tadašnjih povijesnih, društvenih i političkih mijenja – ističe nam dalje autorica. U razdoblju nakon pada Republike malo se piše o liječnicima koji su djelovali na području Dubrovnika i njegove okolice, stoga smo ovim djelom htjeli barem neke od njih oteti zaboravu. Ipak, autori pronalaze i spajaju niti života, rada, sporta i umjetnosti.
– U knjizi se susrećemo sa sportom. Govorimo o začecima vaterpolskog kluba Jug – Marko Bibica i njegov brat Tonko bili su državni reprezentativci i u vaterpolu i u plivanju. Dotičemo se i Planinarskog društva ‘Orjen’, jedriličarskog kluba Orsan, šah-kluba, ali i općenitog javnodruštvenog djelovanja, poput onog Rotary kluba Dubrovnik, osnovanog u Dubrovniku 1933. godine – priča nam dalje, a poseban naglasak stavlja na još jedan važan segment – prijateljske spone Bibica i našeg slikarskog velikana Vlaha Bukovca.

Prijateljstvo s istaknutim slikarom

– Marko i njegova braća njegovali su istinsko prijateljstvo s našim istaknutim slikarom. Uspijeli smo vidjeti šest portreta članova obitelji Bibica tijekom našeg istraživanja, što ukazuje na povezanost s obitelji Bibica. Za Bukovca je zanimljivo, a to ističe i gospar Igor Zidić, još jedan izniman suradnik na ovoj knjizi, kako puno njegovih djela još nije pronađeno. Stoga, važnost ove knjige leži i u pronalasku ovih nekoliko novih portreta. Iako portreti ne dosežu na aukcijama visoku prodajnu cijenu kao ostali Bukovčev opus, i dodatno, pronađeni portreti zahtjevaju prosudbu struke, vjerujemo kako će zaintrigirati i potaknuti na daljnja istraživanja opusa našeg znamenitog slikara – napominje nam dalje. Kontekst u kojem medicina postaje spona povijesti grada rijetko se susreće u literaturi, a priča o liječnicima koji su ujedno i važni sudionici grada čini ovo djelo važnim i za užu struku i sa širu javnost koja jednako u njemu može uživati, osobito onima koji uživaju u traganju za ‘dubrovačkim crticama’ kojih je knjiga prepuna. Sve je to odraz posvećenosti i studioznog pristupa, ali ništa ne bi bilo moguće bez volje i želje.

– Veliku zahvalu upućujem kolegi liječniku Vučaku, pedantnom, preciznom i studioznom znastveniku bez čijeg doprinosa djelo ne bi bilo takvo kakvo jest. Knjiga je objavljena pod logom Sveučilišta, što ju čini i službenom i nastavnom literaturom našeg Sveučilišta – ističe dalje Bakija-Konsuo.

– Kad smo mnoštvo podataka o ovoj fascinantnoj obitelji ‘raspetljali’, bila je prava šteta ne zaokružiti priču – dodaje dalje, uz napomenu kako je osobito zadovoljstvo bilo, nakon užurbanog rada, ‘trke i zbrke’, isključiti mobitel u Arhivu i listati požutjele stanice koje su je odvele u neko drugo, nostalgično vrijeme. Prava šteta bilo je, zaključit će, ne zapisati, spojiti sve te fascinantne točkice. Za kraj, poslužit ćemo se riječima povjesničara hrvatske umjetnosti i suradnika na knjizi, Igora Zidića: ako ih je netko smatrao amaterima u području povijesti medicine, nakon izlaska knjige više to nikako ne može reći. Autori su, u punom smislu te riječi, reći će Zidić – polihistori dubrovačke svakodnevice.

Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i prof. dr. sc. Amir Muzur. Njihove sugestije tijekom nastanka knjige autorica Ana Bakija-Konsuo opisala je jednostavno ‘zlata vrijednima’. Prenosimo njihove recenzije.
„Ovo je još jedan spomenik, svjedočanstvo o gradu koji počiva na višestoljetnoj urbanoj kulturi kojom se može pohvaliti malo koji grad Hrvatske. To je toliko topla priča – o medicini, o produhovljenim familijama, da se čitatelj mora identificirati s njome i osjetiti se ponosnim Dubrovčaninom.“ – prof. dr. sc. Amir Muzur, dr. med.
„Premda se isprva činilo da će priča o dvjema obiteljima istoga prezimena, autora Ane Bakija Konsuo i Ivice Vučaka biti zaustavljena u nekoliko objavljenih članaka, pokazalo se da ona ima znatno veći potencijal. (…) Iz preliminarnih prvotnih tekstova iznjedrena je slojevita priča o životu članova dviju obitelji Bibica, o njihovoj stručnoj i privatnoj svakodnevici u kojoj su im se životi intenzivno prožimali sa životom Dubrovnika.“ – prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med.

MNJB/Arhiva Ana Bakija Konsuo / Ivica Vučak

Pročitajte još

DOMAGOJ PERKIĆ U 2022. nastavit ćemo raditi na stalnom postavu budućeg Arheološkog muzeja

Dulist

PREDSTAVLJENA KNJIGA O KARDINALU FRANJU ŠEPERU Komunistička vlast ga nije voljela, a bio je prvi netalijanski prefekt Svete Stolice za nauk vjere

Dulist

Na današnji dan preminuo je jedan od najistaknutijih slikara hrvatske moderne Mato Celestin Medović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija