GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Libertasu 18 novih autobusa

Ugovori za nabavu 18 novih auto­busa za potrebe JGP Libertas Dubrov­nik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europ­ske unije, potpisani su prošlog tjedna u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradona­čelnika Grada Dubrovnika Mata Fran­kovića i suradnika. Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna auto­busa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri midi prigradska autobusa. Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji – Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Fran­ković ovom je prilikom poručio kako je ova gradska uprava još jednom pokazala na koji se način trebaju koristiti europ­ski fondovi, u ovom konkretnom slučaju za modernizaciju voznog parka Libertas.

— Svjedoci smo da je Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fon­dovima, a ovo je samo nastavak tog projekta. Vjerujem da će u nadolaze­ćim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Liberta­sova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugra­đane bio što veći – kazao je gradona­čenik. Ovom prilikom osvrnuo se i na financijsko poslovanje javnog gradskog prijevoznika.

— Libertas je prestao biti tvrtka slu­čaj, to je tvrtka koja je financijski sta­bilna, uspješno odolijevala u ovim kri­znim vremenima i siguran sam da će u nadolazećem vremenu ona biti još uspješnija, bolja, kvalitetnija. Sav svoj prihod usmjeravat će konstantnom povećanju kvalitete pružanja usluge svim našim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Franković. Ujedno je najavio i kako će se uskoro odraditi i prve testne vožnje s električnim auto­busima, koji će postati budućnost pri­jevoza na području grada Dubrovnika, također financirani europskim novcem.

Investicija nabave 18 suvremenih autobusa sufinancira se iz struk­turnih fodova Europske unije.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Odobrena sredstva za Interpretacijsko edukativni centar

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspo­stave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimi­lijanovog ljetnikovca. Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glav­nog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktiv­nost u iznosu od 634.400,00 kuna. Dokumentacija se izra­đuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa pri­javio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja. Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno financiranje izrade projektne dokumenta­cije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infra­strukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Otok Lokrum zaštićen je u kategoriji posebnog rezer­vata šumske vegetacije i područje je ekološke mreže Natura 2000. Sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjet­ske kulturne baštine. Samostanski kompleks danas se djelo­mično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

Obnova centra izuzetno je važna u pogledu kori­štenja prirodne i kulturne baštine kroz edukacije i informiranje.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 1. prosinca 2021.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist