Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Libertasu 18 novih autobusa

Ugovori za nabavu 18 novih auto­busa za potrebe JGP Libertas Dubrov­nik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europ­ske unije, potpisani su prošlog tjedna u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradona­čelnika Grada Dubrovnika Mata Fran­kovića i suradnika. Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna auto­busa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri midi prigradska autobusa. Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji – Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Fran­ković ovom je prilikom poručio kako je ova gradska uprava još jednom pokazala na koji se način trebaju koristiti europ­ski fondovi, u ovom konkretnom slučaju za modernizaciju voznog parka Libertas.

— Svjedoci smo da je Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fon­dovima, a ovo je samo nastavak tog projekta. Vjerujem da će u nadolaze­ćim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Liberta­sova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugra­đane bio što veći – kazao je gradona­čenik. Ovom prilikom osvrnuo se i na financijsko poslovanje javnog gradskog prijevoznika.

— Libertas je prestao biti tvrtka slu­čaj, to je tvrtka koja je financijski sta­bilna, uspješno odolijevala u ovim kri­znim vremenima i siguran sam da će u nadolazećem vremenu ona biti još uspješnija, bolja, kvalitetnija. Sav svoj prihod usmjeravat će konstantnom povećanju kvalitete pružanja usluge svim našim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Franković. Ujedno je najavio i kako će se uskoro odraditi i prve testne vožnje s električnim auto­busima, koji će postati budućnost pri­jevoza na području grada Dubrovnika, također financirani europskim novcem.

Investicija nabave 18 suvremenih autobusa sufinancira se iz struk­turnih fodova Europske unije.

blank

Odobrena sredstva za Interpretacijsko edukativni centar

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspo­stave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimi­lijanovog ljetnikovca. Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glav­nog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktiv­nost u iznosu od 634.400,00 kuna. Dokumentacija se izra­đuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa pri­javio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja. Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno financiranje izrade projektne dokumenta­cije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infra­strukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Otok Lokrum zaštićen je u kategoriji posebnog rezer­vata šumske vegetacije i područje je ekološke mreže Natura 2000. Sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjet­ske kulturne baštine. Samostanski kompleks danas se djelo­mično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

Obnova centra izuzetno je važna u pogledu kori­štenja prirodne i kulturne baštine kroz edukacije i informiranje.

blank

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 1. prosinca 2021.

Pročitajte još

Na ređenje novog dubrovačkog biskupa u Grad stigao i veleposlanik Republike Kosovo

Dulist

‘SAMO LJUBAV TREBA NAM’ Mladi pjesmom poželjeli dobrodošlicu biskupu Roku

Dulist

Pokrenuta javna nabava za rekonstrukciju gruške place

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija