Politika

KLGB SRĐ JE GRAD Zašto Vlahušić nije gradonačelnik kakvog Dubrovnik zaslužuje?

KLGB Srđ je Grad

Kandidacijska lista građana birača Srđ je Grad uputila je priopćenje za medije sa svojim stavovima zašto Vlahušić nije gradonačelnik kakvog Dubrovnik zaslužuje i treba. Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Na sjednici Gradskog vijeća 5. prosinca 2014. iskoristili smo svoje demokratsko i političko pravo da nepodržavanjem proračuna za 2015. godinu iskažemo svoje nepovjerenje prema aktualnom gradonačelniku Andru Vlahušiću.
Prema našem mišljenju:
1. Gradonačelnik bi morao biti vjerodostojan, dosljedan i istinoljubiv
2. Gradonačelnik bi morao obeshrabrivati, razotkrivati i sankcionirati nezakonitosti u radu Upravnih odjela i gradskih tvrtki
3. Gradonačelnik bi morao prijaviti sve nezakonitosti u radu bivše vlasti o kojima ima spoznaju
4. Gradonačelnik bi morao svojim primjerom podizati demokratske standarde političke prakse
5. Gradonačelnik Dubrovnika bi se morao s dužnim poštovanjem i pažnjom odnositi prema Gradu s obzirom na njegov status UNESCO-ve zaštićene spomeničke cjeline
Smatramo kako gradonačelnik Andro Vlahušić ne ispunjava nijedan od ovih uvjeta i stoga nije gradonačelnik kakvog Dubrovnik treba – ističe se u priopćenju KLGB Srš je Grad.

Slijedi i njihovo detaljno objašnjenje svake pojedine stavke:

Gradonačelnik mora biti vjerodostojan, dosljedan i istinoljubiv

Vlahušić dolazi na vlast navodno se suprostavljajući HDZ-ovom pogodovanju mešetarima na Srđu, prethodno osiguravši podršku civilnog sektora i nezavisne kulturne scene obećanjem o REFERENDUMU o Srđu. Po dolasku na vlast pretvara se u najgorljivijeg pristalicu megalomanskog nekretninskog projekta na prostoru namijenjenom sportu i rekreaciji.
Uvjerava javnost da će investitor sagraditi javne sportsko-rekreacijske sadržaje za potrebe građana Dubrovnika na obrubima GOLFOGRADA, da bismo ubrzo nakon usvajanja UPU-a doznali kako od toga neće biti ništa.
Uvjerava javnost kako nema javnih troškova izgradnje infrastrukture za privatni projekt na Srđu , da bismo nedavno doznali da se, osim HEP-ove podzemne trafostanice, iz proračuna RH-a i Grada Dubrovnika financira i glavna prometnica u obuhvatu projekta, između Bosanke i tvrđave Imperijal, a možda i izmještanje Odašiljača.
Koristi u predizborne svrhe problem stambenog zbrinjavanja branitelja na Nuncijati, obećavajući im hitno rješavanje dokumentacije. Dokumentacija je još u izradi, a on za to vrijeme osobno pregovara o otkupu zemlje dodijeljene braniteljima, ucjenjujući ih i nudeći im sramotno niske novčane naknade.
Predstavlja se osobom najzaslužnijom za obranu Dubrovnika 6. prosinca 1991., a istovremeno sustavno izbjegava obvezu osnivanja Muzeja Domovinskog rata kao samostalne institucije te njegovog trajnog in situ smještaja u središnjem prostoru tvrđave Imperijal.

Gradonačelnik mora obeshrabrivati, razotkrivati i sankcionirati nezakonitosti u radu Upravnih odjela i gradskih tvrtki

Vlahušić zataškava činjenicu da nalaz revizije poslovanja JU Rezervat Lokrum doslovno spominje kriminal, korupciju i sukob interesa, nepravilnosti kod subfinanciranja ulaganja u vodovodnu mrežu, nepostojanje odluka Upravnog vijeća o odobrenju rashoda, neraspisivanje natječaja za remont brodova, brojna kršenja Pravilnika o radu i Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, zbog čega Upravno vijeće predlaže da se izvješće revizije dostavi DORH-u.
Unatoč opetovanim upozorenjima pravnih stručnjaka, tvrtka Sanitat Dubrovnik d.o.o. godinama, uz znanje Gradonačelnika, sve do nedavne presude Vrhovnog suda RH, terorizira građane Dubrovnika naplaćujući parkiranje temeljem nezakonite Odluke o naplati i kontroli parkiranja u Gradu Dubrovniku. Brojni se građani Dubrovnika nezakonito ovršuju, a velikom je broju protivno zakonu onemogućeno korištenje tzv. povlaštene karte.
Unatoč opetovanim upozorenjima građana i oporbe i uz zgražanje prometnih stručnjaka, urbanista i arhitekata, Upravni odjel za promet stanogradnju i razvojne projekte uređuje promet bez potrebnih prometnih elaborata, pušta u promet nove prometnice bez suglasnosti Policijske uprave te stavlja u uporabu objekte bez valjane uporabne dozvole – sve u skladu s Gradonačelnikovim željama.
Unatoč opetovanim Rješenjima nadležnih ministarstava, upozorenjima tih istih ministarstava da se postupi po Rješenjima, unatoč opetovanim Odlukama Odbora za predstavke, pritužbe i žalbe u kojima se poziva na postupanje u skladu sa zakonom i pravomoćnim Rješenjima, Upravni odjel za turizam, more i poduzetništvo godinama po naputku Gradonačelnika odbija izdati koncesiju za taksi prijevoz osobama koje na to imaju zakonsko pravo.
Naređuje Upravnom odjelu za prostorno planiranje da protivno zakonskim odredbama, nakon javne rasprave u UPU platoa Srđ unese odredbu po kojoj investitor za građenje objekata unutar UPU-a nije obavezan raspisati javni natječaj.

Gradonačelnik mora prijaviti sve nezakonitosti u radu bivše vlasti o kojima ima spoznaju

Vlahušić sustavno i bezrezervno podržava mešetarski nekretninski biznis na Srđu, iako zna da čitav projekt počiva na nelegalnom proširenju obuhvata UPU-a u režiji HDZ-a.
Sporazumom s tvrtkom Garaža Dubrovnik d.o.o. i Privrednom bankom Zagreb teškim 40 milijuna kuna želi na ovo Gradsko vijeće i građane Dubrovnika prebaciti odgovornost za moguće posljedice po proračun Grada Dubrovnika koje bi mogle proizaći iz arbitražnog postupka. Time svjesno prikriva identitet i ulogu glavnih sudionika u aferi „Garaža“ i amnestira ih od izravne odgovornosti za sklapanje ugovora štetnih za gradski proračun, kao i odgovornosti za nesavjesno poslovanje, a sve kako bi zaštitio sebe i osigurao neprincipijelnu podršku nekih gradskih vijećnika.
Ne pokreće u ime Grada Dubrovnika tužbu protiv tvrtke Garaža Dubrovnik d.o.o., iako za to postoje osnovani pravni razlozi, jer bi istražni postupak, odnosno podaci koji bi se otkrili tijekom procesa, ugrozili koruptivno-interesnu koaliciju u Gradskom vijeću poznatu po nazivu Dubrovački dogovor.
Navodno upoznat s nezakonitom praksom u odnosu svojih prethodnika i čelnika DPDS-a, o istoj prigodno progovara u medijima ili za govornicom Gradskog vijeća, ali ne podnosi kaznenu prijavu nadležnim državnim tijelima.

Gradonačelnik mora primjerom podizati demokratske standarde političke prakse

Vlahušić nastavlja obnašati dužnost Gradonačelnika i nakon prvostupanjske presude u aferi Šipan, u kojoj je proglašen krivim za zlouporabu položaja
Javno, kao Gradonačelnik grada Dubrovnika, poziva građane Dubrovnika da ne izađu na REFERENDUM, izrugujući se time temeljnoj demokratskoj instituciji na koju građani imaju Ustavno pravo.
Ignorira volju 10.500 građana koji su na REFERENDUMU glasali PROTIV projekta na Srđu.
Zakulisnim dogovorima i uz znanje i poticaj najviših stranačkih dužnosnika HNS-a, HDZ-a i SDP-a osigurava većinu u Gradskom vijeću samo s ciljem izglasavanja UPU-a platoa Srđ.
Inicirajući Dubrovački dogovor pridonosi dodatnoj apatiji birača koji se nakon toga s pravom pitaju -Zašto nekome dati svoj glas kad se svi kasnije ionako dogovaraju mimo nas? Time srozava demokratske kapacitete višestranačja, a ukupan politički život u Dubrovniku svodi na trgovinu interesa “vječnih igrača”.
Zloupotrebljava položaj Gradonačelnika da bi namjestio poslove izvođenja građevinskih radova tvrtkama koje pristaju kao podizvođača angažirati tvrtku u vlasništvu vlastitog brata.
U javnim nastupima svoje političke protivnike (uglavnom profesore i kulturne djelatnike) proziva neradnicima na državnim jaslama (iako i sam čitav život plaću prima iz proračuna, što državnog, što gradskog, gdje je sam sebi odredio najvišu gradonačelničku plaću u državi!), a članove civilnog društva koji pokušavaju sačuvati status Grada kao zaštičene spomeničke cjeline naziva cinkarošima.
Organizirajući formalne i površne javne rasprave i formirajući povjerenstva bez nezavisnih stručnjaka i predstavnika civilnog sektora, isključuje javnost i struku iz procesa donošenja odluka.
Osim što vrijeđa i narušava tradiciju DPDS-a, iz osobnih razloga koristi HNS-ove političke veze kako bi u Saboru RH zakonom poništio legalan ugovor između Grada i DPDS-a, dajući prednost metodi pravnog nasilja nad civiliziranim dijalogom te, kao i u aferi Šipan, preskačući Gradsko vijeće, prekoračuje ovlasti .
Koristi gradski proračun u predizbornoj kampanji, plaćajući ogromne iznose iz proračuna za stihijski obavljene komunalne radove uoči izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika
Koristi gradski proračun da bi sanirao posljedice obavljenih komunalnih radova jer ne može naplatiti penale od izvođača (mikroasfalt) koji su ga upozoravali da tehnologija ne dopušta stihijska rješenja i ad hoc izmjene.
Koristi, kao liječnik Opće bolnice Dubrovnik, osobne podatke pacijenata kako bi ih pisanim putem i putem telefona pozvao da mu daju podršku na lokalnim izborima.

Gradonačelnik se mora s dužnim poštovanjem i pažnjom odnositi prema Gradu s obzirom na njegov status UNESCO-ve zaštićene spomeničke cjeline

Izbjegava donošenje strateških dokumenata kojima bi se odredila strategija razvoja turizma, prihvata cruisera te donio plan upravljanja Starom gradskom jezgrom i Gradom kao cjelinom. Time, zajedno s HNS-ovim Ministarstvom kulture, sramoti Grad pred zainteresiranom svjetskom javnošću i provocira dolazak UNESCO-vog monitoring tima čiji će nalaz biti mjerodavan za odluku treba li Dubrovnik ponovno (nakon stradanja u Domovinskom ratu) smjestiti na Listu ugrožene svjetske baštine
Ne pridržava se zakonske regulative RH-a, kada jedino i isključivo temeljem Ugovora o zakupu poslovnog prostora i zakupu javne površine dozvoljava zakupcima prenamjenu prostora za potrebe obavljanja ugostiteljske djelatnosti. Na taj se način prenamjene događaju stihijski, bez sagledavanja cjeline i ukupne vrijednosti povijesnog prostora.
Nasilnom logikom najprostije kapitalističke provenijencije, one iz razdoblja prvobitne akumulacije kapitala, urušava principe stoljetnog urbanog života, dajući prednost stihijskom i ad hoc upravljanju u kojem je jedino mjerilo kratkoročna proračunska dobit i dobit onih koji se u tom kaosu najbolje snađu ili dobiju pravodobnu informaciju
Daje bezrezervnu podršku UPU-u platoa Srđ, iako isti nije smio dobiti odobrenje Ministarstva za zaštitu okoliša jer Studija utjecaja na okoliš koja je njegov sastavni dio razmatra isključivo utjecaj na okoliš u obuhvatu UPU-a, a ne i na cjelokupan prostor Grada Dubrovnika. Time je ne samo ugrozio status Grada, nego i zdravlje i kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

Zbog svega navedenoga smatramo da Andro Vlahušić nije gradonačelnik kakvog Dubrovnik zaslužuje i treba – mišljenje je Kandidacijske liste građana birača Srđ je Grad.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist