GradPolitika

Franković: Vlahušiću prestani lagati, život neće stati

Franković: Vlahušiću prestani lagati, život neće stati

Pozivam gradonačelnika Andra Vlahušića da prestane lagati i strašiti javnost neistinama kojima se služi posljednja dva dana nakon neizglasavanja Proračuna za 2015. godinu, rekao je danas predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković.
Franković je na konferencijii za novinare optužio Vlahušića da od ”pada” proračuna na sjednici Gradskog vijeća u petak provodi zastrašivanje dubrovačke javnosti pričama kako će bez proračuna ”život stati, tete u vrtićima ostati bez plaća, građani bez Feste sv Vlaha i subvencija, a djeca bez asistenata u nastavi”.
”Pozivamo gradonačelnika da prestane obmanjivati naše sugrađane, te da prestane iznositi neistine kojima se služi posljednja dva dana. Zakon jasno kaže kako se bez Proračuna financiranje vrši na temelju proračuna od prošle godine, a najkasnije u roku od 90 dana od dana konstituiranja novoizabranog predstavničkog tijela, odnosno novog Gradskog vijeća”, istaknuo je Franković te dodao kako se o pravima građana u slučaju neusvajanja proračuna brine povjerenik Vlade.
”Povjerenik Vlade je dužan ostvarivanje prava i obveza građana na području jedinice lokalne samouprave ostvarivati do uspostave njezinih tijela. Prava istina je da neće tete ostati bez plaća, da neće djeca ostati bez asistenata u nastavi i da neće građani ostati bez subvencija i na kraju bit će Feste sv. Vlaha i ako Andro Vlahušić ne bude gradonačelnik”, rekao je Franković.
Govoreći o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, projektu u koji Dubrovnik ulazi na proljeće 2015. godine, Franković je ustvrdio kako nije on ugrožen, osim ako ga Vlahušić namjerno ne uvrsti na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.
”Ono što je bitno za EPK, to je Strategija razvoja kulture Grada Dubrovnika. Taj dokument je gotov i može do 31. prosinca biti na Vijeću. Mi ćemo to podržati, a financiranje dokumentacije za izradu kandidature može se financirati iz sredstava prema ovlasti povjerenika”, zaključio je Franković.
Podsjetimo, dubrovački Proračun za 2015. godinu nije usvojen na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, a prema zakonima RH, ako se do kraja godine ne usvoji ili proračun ili Odluka o privremenom financiranju ide se u proceduru za prijevremene izbore, a Vlada u tom slučaju imenuje povjernika koji će upravljati gradom do novih izbora. Gradonačelnik Vlahušić već je najavio kako će se do kraja godine održati još jedna sjednica Gradskog vijeća.

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović