Zanimljivosti

‘Klasičari’ među pet najboljih u Hrvatskoj

'Klasičari' među pet najboljih u Hrvatskoj

Klasična gimnazija Ruđera Boškovića proglašena je jednom od pet najboljih škola u državi.

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku jedna je od pet hrvatskih škola u koje se bilo najteže upisati, no taj podatak i ne čudi uzme li se u obzir da je to malena škola koja ima samo četiri razreda i 124 učenika i svake godine upisuje samo jedan razred do 30-ak učenika, piše vecernji list. Ipak, ove je godine, ali i prethodne tri, na tu školu bio veliki pritisak, kaže nam ravnatelj te dubrovačke gimnazije don Bernardo Pleše, pa mu je posebno žao izvrsnih učenika koji se nisu uspjeli upisati.

– Ugodno me iznenadilo da smo na tom popisu, a mislim da za to zasluge pripadaju profesorima, odnosno profesoricama jer njih imamo najviše koje kontinuirano rade s učenicima, nesebično se zalažu za djecu i pomažu im bez ikakvih naknada – objašnjava nam don Pleše. S obzirom na to da je škola do 1991. godine bila pod biskupijom i školovala sjemeništarce, postojala je predrasuda u Gradu da je to “popovska” škola, no danas je to “normalna” škola, jedino što je i dalje u vlasništvu biskupije, što don Pleše vidi kao prednost, jer on kao ravnatelj osjeća određenu stabilnost koju drugi možda nemaju. Veliki interes mladih za tu gimnaziju ga i čudi jer oni kao klasičari imaju najteži program.

– Tu su latinski i grčki kojih se mnogi plaše. No, kako smo mala škola, kod nas se puno kvalitetnije radi, svakom učeniku se profesori mogu posvetiti, pa smo posljednjih godina imali veliki bum naših učenika na pravni fakultet, na medicinu, književnost, a osim toga, na natjecanjima naši učenici dobro prolaze u grčkom, biologiji i fizici – tvrdi don Pleše kojem je posebno drago da su učenici uspješni u posljednja dva spomenuta predmeta jer se škola zove Ruđer Bošković.

– Prije dvije godine u školi smo imali svjetski znanstveni skup fizičara, bio je čak i direktor CERN-a i svi smatraju da je naš Bošković podcijenjen – zaključuje don Pleše.

Ostalu četvorku čine Gimnazija Josipa Slavenskog iz Čakoveca, XV. Gimnazija iz Zagreba, Gimnazija Tituša Brezovačkog iz Zagreba te Zdravstveno učilište Zagreb.
 

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist