Zanimljivosti

Kardinal Franjo Kuharić postaje blaženik?

Počinje proces beatifkacije omiljenog hrvatskog kardinala Franje Kuharića!

Točno na 10. obljetnicu smrti “kardinala vjere, ljubavi i pravde” – 10. ožujka – trebala bi, neslužbeno doznaje Večernji list, i službeno biti objavljena vijest o početku otvaranja procesa za proglašenje blaženim.

Sva svjedočanstva vjernika počet će se, dakle, i službeno zaprimati te će biti imenovan voditelj kauze za beatifkaciju, čije će ime vrlo brzo biti objavljeno. Pred njime je velika zadaća: prikupljanje podataka o kreposnim djelima kandidata i njegovu uzornom kršćanskom životu te napose prikupljanje dokaza o nadnaravnom čudu. Budući da kardinal Kuharić nije umro kao mučenik vjere (kao kardinal Stepinac, što je jedan od nepobitnih dokaza u postupku beatifikacije), očito će biti potrebno dokazati nadnaravno čudo (poput medicinski neprotumačiva ozdravljenja, kao u slučaju pape Ivana Pavla II.).

Kaptol zacijelo već ima u rukama neko čudo, ili čak više njih, koje će moći uvrstiti u kauzu za beatifkaciju. Prvi stupanj, do kojega će se zacijelo brzo doći, bit će status Sluge Božjega. Glavnu riječ ima Sveta Stolica, tj. Kongregacija za kauze svetih, koja vrlo pažljivo obrađuje i ispituje pojedine slučajeve.

Nakon što Kongregacija dopusti dovršetak procesa beatifikacije, završni čin proglašenja donosi Sveti Otac i kandidat se proglašava blaženim i “uzdiže na čast oltara” kako bi ga mogla štovati cijela Crkva.

Kardinal Kuharić u svećeničku je službu stupio 1945., kada je njemu i ostalim svećenicima zareditelj nadbiskup Stepinac rekao da ih šalje “u krvavu kupelj”. Sam je bio u smrtnoj opasnosti i izbjegao je atentat kao župnik u Rakovu Potoku – “malom Staljingradu”, kako je govorio – a bio je i kamenovan s grupom hodočasnika na putu u Mariju Bistricu. Bio je župnik u Samoboru, gdje ga je zateklo imenovanje pomoćnim biskupom zagrebačkim. Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim, postaje apostolski administrator Zagrebačke nadbiskupije, a potom i nadbiskup zagrebački.
 

Pročitajte još

Radionica ‘Upoznajmo dinosaure’ za djecu od 4 do 8 godina

Dulist

URNEBESNA SCENA NIZ VATROGASCE Dumni pobjegao kufer

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Kad je osmijeh tu, dosta je i običan kolut

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija