Aktualno

Kakvo je meso u našim trgovinama? Zavod je analizirao juneći but, biftek, pileća prsa…

Juneći but, odresci junećeg buta, biftek, pileća prsa i tuna steak meso je koje su novinari s RTL-a odnijeli na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

-Ni jedan od ovih uzoraka mesa i tune nije imao zabilježenu prisutnost nitrita, tako možemo zaključiti da uzorci nisu bili stari – kazao je voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Dario Lasić.

Naslovna foto Ilustracija

Injektiranje mesa sa slanom otopinom, uvjeravaju stručnjaci, nije neobično. No, s mesom koje su donijeli na analizu – to nije bio slučaj.

‘Juneći but i odresci od junećeg buta su imali na razini od 3200 do 3600 miligrama po kilogramu, i to je na tragu onoga što imamo u literaturi. Da je bilo preko 5000, dakle preko 5 posto, onda bi mogli sumnjati da su namjerno ubrizgavali polifosfate da bi meso dobilo na vodi – govori Lasić.

Pileća prsa, kao i tuna steak – isto u dopuštenim granicama. No, zdravstveno neispravna hrana ipak dolazi do stola. Gotovo nema dana, a da se iz prodaje ne povuče neki proizvod.

Uvoz mesa u Hrvatsku u stalnom je porastu. Samo lani uvezli smo više od 175 tisuća tona. Naviše svinjetine i to iz Mađarske i Njemačke. Kontrole su svakodnevne.

-Na godišnjoj razini to je preko 3000 uzoraka koji se uzimaju, na čemu se napravi 130 tisuća analiza i to se radi samo o kemijskim kontaminantima. Imamo jako dobru sliku i možemo zaključiti da je hrana u Hrvatskoj sigurno – govori stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a Brigita Hengl.

Kad mesu istječe rok trajanja, najčešće se zamrzava. Tada mu je rok trajanja od šest mjeseci do godinu dana. No, često se više puta odmrzava, vakumira, prepakirava i onda završi na akciji. Razliku između dobrog i lošeg lako je uočiti.

Pročitajte još

SPASI ŽIVOT Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi!

Dulist

Društvo arhitekata poziva na predavanje ‘Turizam, stanovanje i infrastruktura’

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DEŠA VLAHUTIN Iako smo živjeli u raznim zemljama, želja mi je bila da se djeca rode u Gradu…

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija