Županija

Kako zaštititi povijesni krajolik Grada?

Grad iz zraka

Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije organizira međunarodni simpozij “Budućnost povijesnog urbanog krajolika Grada Dubrovnika, dobra svjetske baštine (UNESCO) – nove metodologije urbane konzervacije u kontekstu upravljanja prostornim razvojem” i izložbu “Krajolik – pozornica života”.

Simpozij i izložba se realiziraju u okviru EU prekograničnog projekta “Baština – pokretač razvoja”, a održat će se 6. i 7. studenoga u samostanu sv. Klare i izložbenom prostoru dvorane Visia.

Na simpoziju će biti prezentirani rezultati četiri nove studije za pilot područje Dubrovnika. Studije će dati preporuke i smjernice za zaštitu i upravljanje kulturnim i prirodnim vrijednostima što je glavna tema projekta „Baština-pokretač razvoja“, dok je njegov specifični cilj razviti nove metodologije za valorizaciju i očuvanje, te upravljanje kulturnim i prirodnim krajolikom.

Promovirat će se i HIA (ICOMOS) tj. nova metodologija koja je u skladu s Operativnim smjernicama Svjetske kulturne konvencije UNESCO-a.

Naime, u izradi je Heritage Impact Assessment for Dubrovnik, tj. Procjena utjecaja planiranih zahvata na Dubrovnik kao znamenitost svjetske baštine.

U sklopu simpozija bit će postavljena izložba „Krajolik – pozornica života“, gdje će se predstaviti dvije dosad najveće ikad napravljene fotografije u Hrvatskoj, gigapan fotografija Rijeke dubrovačke, panorama južnih padina Srđa i platoa Srđa.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist