Aktualno

Kako se penga primorsko jaje?

desa penganje jaja045

Deša Dubrovnik organizirala je u svojim prostorijama u Lazaretima uskrsne radionice penganja jaja, i na taj način se ponovno uključila u očuvanje baštine dubrovačkog kraja.

Radionice se održavaju i u srijedu 4. travnja i u četvrtak 5. travnja, a njihova voditeljica je već treću godinu za redom Jelka Musladin iz Ljupča u Dubrovačkom primorju.

– Radi se o tradicionalnom penganju jaja s voskom. Sudionice radionice donijele su svoja jaja, pa zajedno pengamo kuhana jaja,  prema mojim mustrama- istaknula je Jelka Musladin koja je zadovoljna odazivom naših sugrađana na ove radionice:

– Odaziv  je jako dobar, svake godine sve više i više ljudi dolazi. Dolaze nam i djeca. Moram reći da mi je draže da djeca to vide i nauče kako se pengaju jaja. Ja sam to naučila od djeda, i to od malih nogu. To je u  Primorju bio običaj, koji se sada pomalo gubi, ali nećemo dati da se do kraja izgubi.- dodala je Musladin.

Banner 300x250 DU 1

– Imam neke mustre po kojima radim, a ideje se javljaju kad krenete, dok neka osnovna primorska mustra uvijek postoji jer je po tome primorsko jaje poznato. U zadnje vrijeme dosta prakticiram penganje na jajima koja prije skuham, da se ne mučim. – naglasila je dodavši da joj je za opengat jedno jaje potrebno 15-ak minuta:

– Dok je moj djed govorio da je za jedno jaje potrebno oko sat vremena, no mi smo to malo ubrzali- zaključila je.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist