Zanimljivosti

Kako se najbolje obraniti od velikih vrućina?

Kako se najbolje obraniti od velikih vrućina?

Iako tokom cijele zime većina ljudi vapi za ljetom, toplinom, morem i kupanjem, nedavni val vrućina neugodno je iznenadio sve građane Dubrovnika, a i Hrvatske.

Visoke temperature zraka i visoka koncentracija vlage u zraku razlog su što se posljednjih dana teško možemo skoncentrirati na rad.
Znojenje ja normalna tjelesna pojava kojom naše tijelo regulira svoju toplinu, a mnogima koji se dosta znoje smeta isključivo iz praktičnih i higijenskih razloga. Ipak, pri visokim temperaturama moramo malo više voditi brige o svome tijelu, posebno ako loše podnosimo visoke temperature ili patimo od nekih kroničnih bolesti.

Lokalne zdravstvene ustanove prema napunicima Ministarstva zdravlja RH daju preporuke stanovništvu na koji način da se zaštite od vrućina i na koji način da si olakšaju takve dane. Možda je najbolje preporuka kloniti se vrućine, a evo nekoliko načina kako:

– Boravite u najhladnijoj prostoriji u kući ili stanu, osobito tijekom noći
– Izbjegavajte izlazke u najtoplijem dijelu dana kao i naporan fizički rad.
– Ako stan ili kuću ne možete rashladiti, pokušajte 2-3 sata dnevno provesti u hladnom prostoru (javnoj zgradi koja je hlađena)
– Tijekom izlaska van, tražite sjenu
– Nipošto ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranom vozilu.
– Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.
– Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
– Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu.
– Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.
– Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
– Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.
– Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
– Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine.
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist