Koronavirus u Hrvatskoj

Kako razlikovati simptome britanskog soja i ‘običnog’ koronavirusa

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je da se u Hrvatskoj pojavio britanski soj koronavirusa. Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, najčešći simptomi britanskog soja koronavirusa su kašalj, grlobolja, umor i bolovi u mišićima. Dosadašnji podaci ukazuju na tu da osobe zaražene ovim sojem koronavirusa manje doživljavaju gubitak mirisa i okusa. Analiza koja je prikupljala podatke o simptomima nije pokazala razlike u prevalenciji gastrointestinalnih simptoma (poput mučnine i proljeva), otežanog disanja ili bolova u trbuhu, piše N1.

Lawrence Young, virolog i profesor molekularne onkologije sa Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji, naveo je da mutacije u britanskom soju mogu utjecati i na simptome kod zaraženih osoba.

-Ova varijanta virusa brže se prenosi i čini se da zaražene osobe imaju veće opterećenje virusom, što znači da proizvode više virusa. To bi moglo rezultirati raširenijom infekcijom u tijelu, što može uzrokovati jači kašalj, bolove u mišićima i umor – kazao je Young.

U britanskom soju zabilježene 23 promjene

-Osim toga, kod ovog soja su zabilježene 23 promjene u odnosu na izvorni soj, a neke od tih promjena mogu utjecati i na imunološki odgovor tijela te na raspon simptoma povezanih s infekcijom – dodao je. Richard Tedder, viši istraživač u medicinskoj virologiji, istaknuo je da bi promjena simptoma, osobito onih koji su povezani s infekcijom gornjih dišnih puteva, mogla biti jedan od razloga zašto se ovaj soj brže prenosi.

-Kašalj i kihanje mogu značajno povećati količinu virusa koji se širi u okruženju – kazao je Tedder za Huff Post govoreći o britanskom soju virusa.

Čak i male promjene u simptomima mogu izazvati velike promjene i utjecati na to da se virus lakše širi i prenosi među ljudima, dodao je Tedder. Pojasnio je da upravo zbog toga treba održavati distancu i nositi masku jer te preventivne mjere mogu smanjiti količinu virusa koju zaražena osoba može širiti.

Britanski soj koronavirusa otkriven je u Kentu u jesen 2020. godine i tada su najčešći prijavljivani simptomi bili glavobolja, umor, gubitak mirisa i okusa, kašalj i vrućica. Vodeći istraživač Tim Spector s King’s Collegea u Londonu tada je rekao da su se simptomi značajno promijenili od početka pandemije.

Pročitajte još

Evo kako će funkcionirati covid putovnice, koliko će trajati i kada će ih Hrvatska uvesti

Dulist

ŠTO AKO VAM SE GOSTI RAZBOLE? Cebalo: ‘U spremnosti su sekundarni objekt u bolnici i karantenski smještaj u Župi’

Dulist

U Hrvatskoj 1640 novooboljelih, preminulo 40 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija