Aktualno

Jovanović i Vlahušić o javno-privatnom partnerstvu

Jovanović i Vlahušić o javno-privatnom partnerstvu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržat će projekte javno-privatnog partnerstva na području Grada Dubrovnika. Zaključak je to sastanka gradonačelnika Vlahušića s resornim ministrom Željkom Jovanovićem.

– Ministru smo prikazali dubrovačka iskustva u kreditiranju i nekim modelima u osnovnim školama. Pokazali smo što Dubrovnik ima spremno za javno-privatno partnerstvo, a također i ukazali na mogućnost izgradnje studentskog doma u Pustijerni – kazao je uvodno gradonačelnik Vlahušić.

– Kao svoje ciljeve postavio sam jednosmjensku nastavu, kao jedan od preduvjeta kvalitetnijeg školstva. Svjetska, kao i hrvatska iskustva pokazala su da je u jednosmjenskoj nastavi daleko kvalitetniji učinak i manji izostanak učenika iz škole, a također je kvalitetniji rad s učenicima u vannastavnim aktivnostima – kazao je ministar Jovanović.

– Upravo me iz tog razloga veseli da je u Dubrovniku praktički sve spremno za projekt javno-privatnog partnerstva u nekoliko školskih objekata i školsko-sportskoj dvorani, čime će Dubrovnik biti prvi u realizaciji javno-privatnog partnerstva, koje na razini Hrvatske predviđa akcijski plan od 338 objekata, ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna – istaknuo je ministar Jovanović.

Riječ je o školskim objektima vrijednosti oko 150 milijuna kuna, u čemu će država sudjelovati u 55 posto otplate, dok će Grad Dubrovnik pokriti 45 posto financiranja. U projektu javno-privatnog partnerstva bit će uključena osnovna škola Montovjerna koja ima potvrdu na glavni projekt, a gdje će se graditi sportska dvorana. U projekt će se također uključiti i škole u Mokošici i Gružu gdje će se završiti nadogradnja škola. Spomenut je i projekt školske sportske dvorane u Gospinom polju, gdje bi se na temelju starog projekta dvorana koristila za ekonomsku i obrtničku školu. Pritom bi država i Grad Dubrovnik bez troškova Županije financirali cijeli projekt.

– Za nas u Dubrovniku ovo je dar s neba. Sa svim tim dvoranama rješavamo infrastrukturu koja se nije rješavala desetljećima – kazao je gradonačelnik Vlahušić.

Ministar je kazao kako će sustav kreditiranja koji mu je predstavljen biti u sličnom obliku predstavljen i u Ministarstvu. Smatra kako je projekt studentskog doma na Pustijerni izuzetno kvalitetan projekt javno-privatnog partnerstva i „na tome će se vrlo brzo početi raditi“.

Gradonačelnik Vlahušić dodao je kako je projekt Pustijerne također podržan i od strane ministrice kulture Zlatar Violić i prvog podpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Ministar Jovanović najavio je kako potpisivanje prvih ugovora o javno-privatnom partnerstvu očekuje u vrlo skoro vrijeme, kako bi se već ove godine počelo graditi.

– Dubrovački model unaprijeđenja obrazovanja model je kako koalicija SDP-HNS radi dobro – zaključio je ministar Jovanović.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist