Aktualno

FOTO: Tko je bio na otvaranju kampusa

FOTO: Tko je bio na otvaranju kampusa

Središnja zgrada sveučilišnog kampusa danas je svečano otvorila svoja vrata sveučilišnoj i dubrovačkoj javnosti.

Obnovljeno povijesno zdanje nekadašnje stare bolnice bruto površine 6 975 metara četvornih prve će studente primiti 1. listopada, s početkom nove akademske godine. Svečanosti otvorenja su, uz rektora Sveučilišta u Dubrovniku Matea Milkovića, nazočili i ministar obrazovanja i znanosti Željko Jovanović, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Andro Vlahušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Petar Palić, te brojni drugi ugledni uzvanici, zaposlenici Sveučilišta, predstavnici studenata…

– Ovo mlado dubrovačko sveučilište u 9 je godina pokazalo da ima kvalitetu koja mu garantira postati međunarodno priznato i prepoznato, te da ovdje vrlo brzo, a pogotovo kada bude gotov studentski dom, vidimo veliki broj mladih studenata iz cijele EU. Stvaranjem pretpostavki za razvoj dubrovačkog sveučilišta s budućim studentskim domom, koji mora biti sljedeći korak je nešto što će omogućiti da Dubrovnik zaista snažno krene ka putu sveučilišnog grada, grada znanja, a da time da i veliki doprinos da ova županija i ova regija, te cijela Hrvatska postanu društvo znanja – rekao je ministar Željko Jovanović, dodavši kako hrvatsko gospodarstvo još uvijek nije utemeljeno na znanju iako je jedna od najčešćih parola političara bila upravo društvo znanja.

– Hrvatska danas nije ni društvo jednakih šansi za sve. Upravo ovakvo sveučilište u ovoj županiji s budućim studentskim domom stvara preduvjete da svatko mora dobiti šansu da mu školovanje bude dostupno. Mora se više ulagati u obrazovanje i znanost – istaknuo je Jovanović, istaknuvši kako je danas svega 18 posto radno aktivnog stanovništva fakultetski obrazovano. Na milijun stanovnika imamo samo 2350 istraživača, dok je  među radno aktivnim stanovništvom samo 0,67 posto doktora znanosti.

– Na vašem sveučilištu na početku je bilo samo 20 doktora znanosti, danas ih je 80 među 270 zaposlenih na ovom sveučilištu. Oni kao i 2 600 studenata danas dobiva sjajne uvjete za još bolji i kvalitetniji rad. Da bi naše društvo bilo konkurentno, ulaganje u znanje je ključ daljnjeg razvoja Dubrovnika, ove županije i cijele Hrvatske – zaključio je Jovanović.

Rektor Milković u svom je govoru podsjetio na sve nedaće koje su pratile uređenje središnje zgrade kampusa.
– Svaki novi građevinski projekt korak je u budućnost pa prema tome i u neizvjesnost, ali ova zgrada koju danas otvaramo za javnost daje nam dio solidnosti i sigurnosti. Ona je nukleus iz kojeg će se vremenom razviti naš sveučilišni kampus. Zato neka zadovoljstvo studenata, znanstvenika, umjetnika i nastavnika koji će raditi u njoj bude uvijek nova nagrada svima koji su sudjelovali u osiguravanju uvjeta, planiranju i izgradnji ovog objekta – rekao je rektor Milković.

Što se sve krije u središnjoj zgradi kampusa?
Središnja zgrada sveučilišnog kampusa uređena je sa 70 milijuna kuna. U zgradi bruto površine 6975 metara četvornih i neto površine 5 588 metara četvornih, uređeni su prostori koji obuhvaćaju 2 amfiteatra, 19 predavaonica, 4 prostorije namijenjene za skupne sastanke nastavnika, znanstvenika i studenata i 33 kabineta. Osiguran je prostor za malu knjižnicu i čitaonicu, arhiv i depo knjiga, prikladan prostor za druženja u stankama predavanja, a u suterenu zgrade i na taraci na razini potkrovlja smješten je kompletni tehnički blok.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist