Zanimljivosti

Josipović primio predstavnice dubrovačke udruge

Josipović primio predstavnice dubrovačke udruge

Povodom Svjetskog dana Down sindroma, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike udruga

iz cijele Hrvatske koje skrbe o djeci i osobama s Down sindromom.

U sklopu Hrvatske zajednice za Down sindrom kao krovne organizacije udruga  prisustvovale su i predstavnice Udruge za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije Katja Mišeta i Marijana Bender. Predsjednik Josipović poručio je kako se dijete s tim sindromom može roditi u svakoj obitelji, te da je dužnost društva pomoći roditeljima kako bi njihova djeca imala potpuniji i aktivniji život i pravo na jednake mogućnosti u društvu.

Dodao je kako mu je poznato da se roditelji djece s Down sindromom susreću s mnogim problemima od prvoga dana djetetova rođenja do njegove odrasle dobi – neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom, s neprilagođenim obrazovnim sustavom i nemogućnosti integracije te skrbi o osobama s Down sindromom nakon smrti roditelja.
 
S obzirom da se ove godine po prvi puta službeno obilježava svjetski dan Down sindroma nakon što su Ujedinjeni narodi prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku da se 21.ožujka proglasi Svjetski dan Down sindroma, predstavnici udruga zahvalili su predsjedniku na potpori u donošenju rezolucije UN-a, te na njegovu zauzimanju za prava osoba s tim sindromom u Hrvatskoj. 

Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković ukazala je na napredak zdravstvene zaštite  i skrbi prema osobama s Down sindromom, s obzirom da najstariji od 1526 osoba koliko ih živi u Hrvatskoj, imaju između 80 i 84 godine.

– Nadam se da ćemo zajedno prevladati predrasude koje još postoje u društvu i mobilizirati javnost da pruži potporu vašoj borbi za priznavanjem dostojanstva i dobrobiti vaše djece, i da ćete s nadležnim institucijama izboriti bolju kvalitetu skrbi i života-istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist