Zanimljivosti

Imamo 2,5 mobitela po kućanstvu!

Čak 90 posto hrvatskih kućanstava im barem jedan mobitel i to njaviše u Dalmaciji gdje je 'pokrivenost' kućanstava mobitelom visokih 96 posto. Pokazalo je to istraživanje GfK.

Opremljenost kućanstava trajnim dobrima vrlo je važna za organizaciju života ukućana, pišu iz GFk, a proizvodi kao što su telefon, televizija, frižider i mašina za robu prisutni su u gotovo svim domovima.
Telefon posjeduje 99 posto kućanstava, a fiksnu liniju ima ukupno oko 85% istih. Broj fiksnih linija i dalje je u laganom padu, dok oko 6% kućanstava ima posebno i faks uređaj za primanje i slanje poruka putem fiksnog telefona.

Prosječan broj mobitela po kućanstvu iznosi 2,5 komada, dok se ta brojka kod kućanstava s prihodima većim od 8 tisuća kuna, kreće između 2,9 do 3,4. Nadalje, istraživanje je pokazalo kako se u 16 posto kućanstava nalazi barem jedan smartphone, blackbery i iPhone uređaj. Čak dva posto kućanstava nema televiziju, a skoro polovina građana ima TV s ravnim ekranom. Prosječan broj TV prijemnika po kućanstvu je 1,4.

Proizvod koji posebno ukazuje na 'suvremenu pismenost' navodi se u istraživanju GfK, je osobno računalo te je bilo da je riječ o stolnom, laptopu ili notebooku prisutan u gotovo 70 posto kućanstava. Priključak na Internet ima 65% kućanstava – najviše u Istri s Primorjem (73%), te Zagrebu i Dalmaciji (71%). Dok je priključak na Internet prisutan u samo 17% kućanstava s najnižim mjesečnim primanjima, kod onih s preko 8 tisuća kuna kreće se između 87 i 92%.

Pročitajte još

SAMO PRISTIŽU! Devedest metara duga jahta ‘Lauren L’ u blizini povijesne jezgre

Dulist

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Dulist

Mladi dubrovački robotičari osvojili 3. mjesto na RoboCup Junior Zagreb 2021

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija