AktualnoUrednički izbor

JE LI RIM TIM TAGI DIM PLAGIJAT? Vlaho Hrdalo: ‘Jednostavno je napravio bolju pjesmu’

JE LI RIM TIM TAGI DIM PLAGIJAT? Vlaho Hrdalo: 'Jednostavno je napravio bolju pjesmu'

Nakon što je Baby Lasagna pobjedio na Dori javili su se mnogi komentari da je kopirao nastup i pjesmu, a DJ Adrián de la Vega čak je na Espace-u (španjolski Eurosong Twitter ili X) rekao da istražuje probleme vezane uz autorska prava.

Naime, on tvrdi da je Baby Lasagna koristio isti sample koji je Adrián de la Vega navodno upisao pod svojim autorskim pravima.

Na ove navode osvrnuo se i dubrovački odvjetnik Vlaho Hrdalo, inače specijaliziran za IT.

-Situacija oko samplea (zapravo loopa) kojeg je Baby Lasagna koristio u svojoj pjesmi Rim Tim Tagi Dim koja je pobijedila na ovogodišnjoj Dori: autor je sa servisa Splice preuzeo (kupio) loop iz kolekcije KSHMR, konkretno String Loop05. Malo su koji Opći uvjeti korištenja tako eksplicitni kao oni od Splicea. A tamo u čl. 3. stoji sljedeće: “For the avoidance of doubt, you will not own teh Sounds. Sounds are licensed, not sold, to you.” A ta licenca se štoviše određuje kao neekskluzivna. To znači da se sampleom koji ste preuzeli možete koristiti kako god vas je volja, uključujući i u komercijalne svrhe, ali prihvaćate da jednako tako može i bilo tko drugi. Kad je Adrián de la Vega preuzeo taj sample, bio je svjestan (ili je morao biti) da će se tim sampleom nakon njega možda poslužiti i netko drugi. Taj netko drugi bio je Marko Purišić koji je s tim sampleom jednostavno napravio bolju pjesmu. Koja sada mirne duše putuje na Euroviziju jer pravno gledano – ničeg tu nema – objavio je na društvenim mrežama Hrdalo.

Obje pjesme možete poslušati u nastavku.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist