Grad

JAVNA RASPRAVA O GUP-U Franković: Svi možemo navesti pet istih građevina koje nam bodu oči

JAVNA RASPRAVA O GUP-U Franković: Svi možemo navesti pet istih građevina koje nam bodu oči

Javno izlaganje Prijedloga Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika održano je ovog utorka u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić istaknula je na početku sve što je prethodilo izradi prijedloga. Prijedlog je započeo s izradom prošle godine u prosincu, a tijekom izrade je izražena potreba za restriktivnijim mjerama radi zaštite prostora.

Gradonačelnik Mato Franković je rekao da nakon dužeg vremena promatranja aktualnog GUP-a pristupaju njegovim izmjenama. Istaknuo je da je trenutni problematičan i da se tumači dvojako i da istovremeno omogućava izgradnju zgrada koje ne respektiraju Grad Dubrovnik.
-Novim GUP-om želimo uravnotežiti priču. Ovo je rezultat na prethodnu reakciju na izmjene prostora koje su se dogodile. Neću govoriti o pojedinim zgradama, ali mislim da svi ovdje možemo navesti pet istih građevina koje nam bodu oči. Želimo izmijeniti GUP i uvesti sklad, GUP koji respektira infrastrukturu. Posao nije završen. Završit će se tek kada iduće godine započnemo s izmjenama koje će strateški promatrati prostor. Grad se od Orsule do Kantafiga ne može više širiti, nego prema novim prostorima. Moramo i očuvati prostor što nam je ostalo za buduće naraštaje – istaknuo je gradonačelnik.

Božo Benić iz Društva arhitekata, koje je sudjelovalo u izradi prijedloga, rekao je kako su predstavnici stručne javnosti prvi put uključeni u jedan ovakav projekt planiranja prostora koji je, ističe, ‘temeljno nacionalno dobro’.
– Grad Dubrovnik može računati na našu pomoć u svim aktivnostima koje se tiču prostornog planiranja. Ovo je prvi korak u suradnji. Svjesni smo svakavih pritisaka u gospodarenju prostorom. Svjedočimo brojnim takvim primjerima, a neke manje prolaze ispod radara, no utječu na sliku grada i život stanovništva. Građani ne znaju prema informacijama s javne rasprave što im se u susjedstvu planira graditi, sve dok bageri ne dođu. Želimo građanima pomoći da znaju što im se u susjedstvu događa. CIjeli sustav urbanističkog planiranja moramo graditi ispočetka – kaže Benić. Istaknuo je kako se arhitektonska struka od svih izgradnji ne može odvojiti te da postoje određeni ekscesi. Novi plan, kaže, mora počivati na stručnim temeljima. Plan se ne bi smio mijenjati bez prijeke potrebe, a svaki drugi pristup bi bio opasan.

Maja Madiraca ispred stručnog tima izrađivača Plana tvrtke URBOS detaljnije je predstavila planirane izmjene i dopune.
-Svaki pomak koji vodi unaprjeđenju prostora je velik. Ove će izmjene Grad voditi i prilagoditi na najbolji mogući način – rekla je. Tvrtka URBOS je izradila prijedlog plana u suradnji s Gradom Dubrovnik i Društvom arhitekata. Nakon javne rasprave, plan ide u nadležno ministarstvo pa na Gradsko vijeće. Konačne izmjene GUP-a mogu se očekivati u 2021. Podsjetila je kako je Odluka o izmjenama i dopunama o izradi izmjena i dopuna GUP-a donesena u rujnu ove godine.
Razlozi za izradu i donošenje su dječji vrtić u Komolcu, smještaj za liječnike unutar zone kompleksa OB Dubrovnik, javne garaže na području grada, rekonstrukcija i nadogradnja prometne mreže uz obalu Rijeke dubrovačke (integrirani projekt uređenja obalnog pojasa i rive s pješačkim, biciklističkim i cestovnim prometnicama i pristaništima), rekonstrukcija prometnice do tvrđave Imperijal na Srđu i implementiranje zona sanitarne zaštite izvorišta Ombla. Zatim je to otklanjanje uočenih neusklađenosti granica građevinskog područja naselja i realizacija prihvatilišta za beskućnike na području Batahovine te otkanjanje uočenih nedostataka i neusklađenosti pojedinih dijelova Odredbi za provođenje GUP-a.

Javna rasprava
Ana Marinković se javila za javnu raspravu. Pitala je za konzervatorsku podlogu za kontaktnu zonu smatrajući ga ključnim dokumentom – odnosno jesu li uvažene smjernice kozervatorske podloge?

-Budući da je podloga bila u kašnjenju, u prosincu prošle godine smo uveli manje izmjene i dopune jer smo mislili da će biti izrađena. Kako je završetak izrade kasnio, vidjeli smo da neke odredbe treba propisati i da ne možemo čekati završetak, uveli smo izmjene kako bismo popravili stvari i realizirali gradske projekte. Konzervatorska podloga je donesena i bit će temelj za velike izmjene GUP-a – rekla je Lončarić. Marinković je rekla da je podloga bila završena već krajem prošle godine.
-Podloga se sad službeno može koristiti u velikim izmjenama i kao takva će biti korištena – naglasila je Lončarić.
Maro Miloslavić javio se na raspravu s broda i pitao je za izgradnju cestu od magistrale do Bosanke.
– Najviše je bitna sigurnost. Pričamo o idejnom rješenju za cestu. Nužna je i visok je kapacitet prometa. Neka se barem riješi dokumentacija – navodi Miloslavić. O realizaciji ceste Lončarić nema konkretne informacije.
-Ova prometnica nije predmet izmjena i dopuna Plana. Sve postojeće ceste se mogu rekonstruirati – rekla je Madiraca.
Luko Paskojević predsjednik Mjesnog odbora Bosanka je rekao da je za prometnicu predviđena širina od 7 metara.
-Je li tih sedam metara uvjet za rekonstrukciju? – pitao je Paskojević.
-Cesta ima svoj profil i naznačen je u GUP-u. To nije predmet izmjena i dopuna – istaknula je Madiraca.

Svjetlana Jelavić Dean rekla je da u izmjenama i dopunama ne nalazi ništa što bi potvrdilo važnost povijesne jezgre. Dosad je GUP nosio odredbu da se za povijesnu jezgru treba izraditi detaljni plan.

-Zašto nije donesen prostorni plan za gradsku jezgru? Nije vam bio primaran Grad – pitala je Jelavić Dean.

-Vidjeli smo da će se posao oko podloge razdužiti, onda se Grad Dubrovnik odlučio na manje izmjene i dopune. Pojavila se potreba za izradu plana upravljanja povijesnom jezgrom. Za izradu UPU-a se mora imati kvalitetna konzervatorska podloga. Imam informacije iz Ministarstva da će se, nakon izrade konzervatorske podloge za buffer, početi izrađivati konzervatorska podloga za povijesnu jezgru – rekla je Lončarić. Službena konzervatorska podloga za buffer zonu, navela je Lončarić, uručena je Gradu u prosincu.

Gospodin Ljubimir koji se javio preko Zooma rekao je kako je promijenjen status područja iznad Gospinog polja, ispod Lera u smjeru zapada – odnosno ispod Ulice Iva Vojnovića.
-Stambena zona S je izmjenjena i sad ima status M1 i M2 bez javne rasprave. Nije dobro od očuvanja javne namjene Gospinog polja. Trebali smo zaštititi ovaj kvart – rekao je Ljubimir.
-Ta zona nije dirana ovim izmjenama i dopunama, te su izmjene bile dio javne rasprave 2013. godine. Smanjena je katnost i visina – rekla je Lončarić.
-U toj zoni smo bili angažirani kad smo prvi put počeli raditi GUP. Tu je bila S zona. To nije bilo svima odgovaralo. Ovim izmjenama svi faktori koji utječu na izgled građevine su smanjeni. Sanirat će situaciju – istaknula je Madiraca.

Đuro Capor je rekao da je ovaj GUP uzrok svih problema u Gradu i naveo je kako je planove od 2005. godine radio URBOS.

-Ova je firma odgovorna za veliki dio problema u gradu – rekao je Capor. Ne zna zašto Grad Dubrovnik odugovlači s uvođenjem konzervatorske podloge u GUP.

-Ne stoji objašnjenje da su morale četiri godine proći da se podloga uvede u GUP – kaže Capor.
-Konzervatorsku podlogu smo dobili u listopadu i sukladno njoj ćemo provesti sve izmjene GUP-a. Smjernice osim za UPU Nuncijata nisu bile usuglašavane s Ministarstvom. Zašto je trebalo 11 mjeseci da se završi podloga, to pitanje morate uputiti stručnom povjerenstvu – kaže. ‘Mi ćemo tu podlogu koristiti’, ističe Lončarić.

Javni uvid trajat će 10 dana, od 12. do zaključno 21. studenog 2020. godine, svaki dan od 09:00 do 19:00 sati, u Luži (ispod zvonika), Luža 1, 20 000 Dubrovnik, na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika (OVDJE) te u informacijskom sustavu prostornog uređenja

 

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist