Koronavirus u Hrvatskoj

JANDROKOVIĆ NAJAVIO Kazne za kršenje mjera počinju u subotu

JANDROKOVIĆ NAJAVIO Kazne za kršenje mjera počinju u subotu

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u RTL-u Danas najavio je da bi prve kazne za nenošenje maski mogle biti napisane u subotu. Oporba je protiv izmjena zakona. Smatraju da je vlada trebala proglasiti izvanredno stanje te da se onda zakon donese dvotrećinskom većinom.

-Ne slažem se s tim stavom. Ustavni sud je na sličnu kritiku koju je davala oporba, pa i na njihove zahteve prema Uskavnom sudu da se očituju, jasno kazao da je sve u skladu s Ustavom i zakonom. Budući da ovdje nema novih mjera i novih ograničenja slobode građana smatram da nema potrebe za dvotrećinskom većinom – rekao je Jandroković i među ostalim naveo da primjena zakona o kaznama ide od subote.

-Plan je da se glasa u petak, imamo većinu i već će taj dan tekst izaći u Narodnim novinama. Primjena ide od subote. Nije smisao samo u kaznama. One su donesene zbog manjeg dijela ljudi koji se ne drže zakona. Velika većina građana Hrvatske poštuje već sada one mjere koje su nužne kako bi zauzdali epidemiju i te mjere se donose kao dodatno sredstvo da bi se smanjio broj zaraženih i umrlih – kaže Jandroković.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna, prenosi Index.

Za nepravilno nošenje maske kazna je 500 kuna, za kućni party do 10.000. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist