GradKome zidine

Izvrsne brojke – 90 tisuća više ljudi na zidinama

Zidine

Osnovni podaci ove godine pokazuju nam kako je zidine u 2013. godini posjetilo 865 tisuća ljudi, za razliku od 2012. kada je prodano 775 tisuća karata. To je porast od 12 posto ili devedeset tisuća karata – ističe za DuList tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

Kada prihod od najljepše dubrovačke atrakcije pretvorimo u druge brojke, one financijske, dobivamo cifru od 64 milijuna kuna, što je dobit koja je ostala nakon obračuna PDV-a.

– Ovo je zaista nezapamćen rezultat, a ukupno gledajući u financijskom smislu su bolji rezultati. Nakon PDV-a od 13 milijun kuna, Društvo i Grad Dubrovnik podijelili su dobit – ističe Kapetanić, koji dodaje i kako su u Društvu zadovoljni s rezultatima. Inače, od početka godine naplaćuje se unificirana cijena od 100 kuna.
– Lani je na snazi bila dvojna cijena, 70 kuna za grupe i 90 za pojedinačne posjete, međutim po dogovoru s Gradom Dubrovnikom, cijena je odsad sto kuna – ističe Kapetanić, dodajući kako je ranijih godina primjećeno da je udio grupa u posjetima zidinama 8 posto. Također je dodao kako će Društvu od njihovog dijela, nakon odbitka troškova, ostati između 17 i 18 milijuna kuna za obnovu spomenika.

– Stonske zidine i Sokol grad u Konavlima bilježe također iznimne rezultate. Stonske zidine je u 2013. posjetilo oko 41 500 turista dok je prethodne godine bilo prodano 35 tisuća karata, što je značajno povećanje. Prihodima od ulaznica ‘pokrivene’ su plaće za osmero zaposlenika – ističe Kapetanić. Sokol grad pak, otvoren je u sezoni, te je čak i uz besplatne karte, ostvario izvrsne rezultate. Od njegovog otvorenja prodano je, naime, 7100 ulaznica.

Osim brojki i financijskog stanja, Kapetanić je za DuList istaknuo i kako, bez obzira što se 26 milijuna odvaja za Grad Dubrovnik, a ostalo ide Društvu, opet sve ono što pripadne Društvu ide – Gradu i njegovim spomenicima, što je, kaže Kapetanić, određena vrsta koncesije.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist