AktualnoUrednički izbor

IZVANREDNO OBRAĆANJE JAVNOSTI Mate Uzinić napušta Dubrovačku biskupiju!

IZVANREDNO OBRAĆANJE JAVNOSTI Mate Uzinić napušta Dubrovačku biskupiju!

Apostolski nuncij Giorgio Lingua izvijestio je da je papa Franjo imenovao biskupa Matu Uzinića nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije – otkrio je to generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić na izvanrednoj konferenciji za medije ove srijede.

– Prije gotovo deset godina zvonila su zvona naše biskupije kada smo nakon gotovo godinu dana molitve dobili novog biskupa. Svi smo svjesni koliko je mons. Mate Uzinić obilježio vjerski i društveni život u ovoj biskupiji  uposljednjih 10 godina. Ne možemo reći da smo danas radosni. Danas se raduju i svečano zvone zvona u Riječkoj nadbiskupiji, a naša zvona svojom šutnjom pozivaju nas na molitvu za novog dubrovačkog biskupa, ali i naeg dosadašnjeg biskupa da nastavi u otvorenosti, poniznosti i jednostavnosti služiti Bogu tamo gdje ga on šalje – rekao je don Hrvoje Katušić.

-Nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik, stoji u Evanđelju sv. Luke. Ove su riječi danas za mene osobito poticajne da bih bio Isusov učenik i da bih mogao slijediti svoga Gospodina, moram se odreći svega, a u to spada i ova Dubrovačka biskupija i svi vi koji ste mi bili darovani kroz proteklih 10 godina. Izrazio bih zahvalnost svima u ovoj biskupiji s kojima sam surađivao. Posebno svećenicima Dubrovačke biskupije. Hvala posvećenom osobama i biskupiji koje su me prihvaćale kao brata i oca. Hvala svim vjernicima. Postoji ona izreka da je sveti Vlaho drukčiji od drugih svetaca jer svi gradovi imaju svoje zaštitnike, a samo Vlaho ima svoj Grad. Htio bih zahvaliti svima. Trudio sam se koliko sam mogao biti biskupom ovog Grada i biskupije. Iskreno zahvaljujem što ste mi pomogli osjećati se kao biskup koji ima svoj grad i svoju biskupiju. Osim zahvale ovo je i trenutak da vas zamolim za oproštaj za sve ono što možda nije bilo dobro s moje strane – poručio je ovom prilikom Uzinić koji će dubrovačkim biskupom ostati dok 16. prosinca 2020. kad bi mu se trebala pronaći zamjena.

– Izgubio sam vas i vi mene, teško je prihvatiti da je odlazak konačan, ali to moramo prihvatiti. Smatram da ova pozicija nadilazi mene i moje sposobnosti. Nisam se smatrao prikladnim za nju, ali Crkva jest i prihvaćam i stavljam se na raspolaganje. Nisam sada sposoban iznijeti neki program jer ne poznajem Riječku nadbiskupiju. Moj program je doći s ljubavlju kako bi svi zajedno za riječku crkvu mogli rađati Isusa Krista u ljubavi. Nadam se da ćete mi se svi vi u toj ljubavi pridružiti. Mojim premještanjem Dubrovačka biskupija je ostala bez pastira. Pozivam sve da mole za svoje pastire i za vašeg budućeg pastira – rekao je nadbiskup Mate.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist