Aktualno

STRES MOŽE BITI I PRODUKTIVAN Volonterke Obiteljskog savjetovališta o jednom od glavnih neprijatelja današnjice

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice organizirale su u utorak radionicu ‘(Ne)željeni gost – stres, radionica osnaživanja’, koju su vodile volonterke Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije psihologinje Kate Tia Divizić i Katarina Gjenero.

Cilj radionice bio je poučiti polaznike kako se efikasnije suočavati sa stresom, kako što bolje iskoristiti vlastite resurse i procijeniti na što možemo sami utjecati, a što je izvan naše kontrole. 

Divizić i Gjenero istaknule su kako su ovom radionicom nazvanom ‘Stres, (ne)željeni gost’, htjele pokazati kako stres može biti i ‘produktivan’ te donijeti i ‘puno dobroga ako se s njim suočimo na dobar način’. Također, psihologinje su pokušale osvijestiti kod sudionika koje resurse posjeduju u borbi sa stresom i kako se u nekim situacijama koje se mogu kontrolirati sa stresom treba suočiti, a s onim koje se ne mogu kontrolirati treba obraćati pažnju na vlastite osjećaje.

– Stres obuhvaća nas cijele kao osobe, naše misli, fiziologiju i ponašanje te na taj način možda nećemo na svjesnoj razini znati da se nalazimo pod stresom, ali naše tijelo vrlo jasno može posvjedočiti tome u obliku bolesti i slabog imuniteta. To se može odraziti i naše misli kad vidimo da nam je previše, slabo se koncentriramo, ne izvršavamo svakodnevne obaveze na vrijeme. Ako uzmemo za primjer COVID-19 i pandemiju jer nas to previše zamara, onda možemo smanjiti slušanje vijesti, ne pratiti brojke i jačati imunitet. Zdravo se hraniti, boraviti u prirodi i družiti se s ljudima koji nam čine dobro. I na taj način mi se štitimo od stresa koji dolazi s takvim vijestima – objasnile su psihologinje Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Kate Tia Divizić i Katarina Gjenero koje su kroz radionicu i praktične primjere, poput ispravnog disanja, pokušale sudionicima olakšati borbu sa stresom.

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije besplatno je i otvoreno svakim radnim danom na adresi Liechtensteinov put 22, na raspolaganju su i telefonski  (020/ 322 – 054) kao i preko e-maila obiteljsko.savjetovaliste@dubrovacka-biskupija.hr.

Pročitajte još

OBAVIJEST Večeras vatromet ispred Rixosa

Dulist

NESPOSOBNOST ILI NEBRIGA? Istekao rok za grušku placu, Sanitatu kazna do 100 tisuća kuna

Dulist

[FOTO] ‘SINJORINA ESTERA’ Tko je bio na domjenku nakon premijere?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija