Koronavirus u Hrvatskoj

Izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima skraćuje se na 10 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke prema kojima se izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima ili bez simptoma skraćuje s 14 na 10 dana, prenosi HRT.

– Kod onih osoba koje su pozitivne na Covid, koje imaju teški oblik bolesti – dakle, hospitalizirani su, imaju tešku upalu pluća i slično – kod njih će to trajati 20 dana. To je najveća novost u tom dokumentu. Što se tiče duljine trajanja samoizolacije, ona za sada ostaje 14 dana – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je kako će ljudima možda biti čudno da bolesni u izolaciji trebaju biti deset dana, a kontakti 14 dana. Međutim, ističe, to je zbog toga što inkubacija traje 14 dana i osobe koje su bile u kontaktu bolest mogu razviti 14. dan. U dokumentu se navodi kako je izmijenjen otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza, navodi se u izmijenjenom dokumentu preporuka na stranicama HZJZ-a. Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba). Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i značajno poboljšanje ostalih simptoma. Izolacija oboljelog s teškom kliničkom slikom neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja ili se može skratiti na minimalno 15 dana uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija