Koronavirus u Hrvatskoj

Izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima skraćuje se na 10 dana

Izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima skraćuje se na 10 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke prema kojima se izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima ili bez simptoma skraćuje s 14 na 10 dana, prenosi HRT.

– Kod onih osoba koje su pozitivne na Covid, koje imaju teški oblik bolesti – dakle, hospitalizirani su, imaju tešku upalu pluća i slično – kod njih će to trajati 20 dana. To je najveća novost u tom dokumentu. Što se tiče duljine trajanja samoizolacije, ona za sada ostaje 14 dana – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je kako će ljudima možda biti čudno da bolesni u izolaciji trebaju biti deset dana, a kontakti 14 dana. Međutim, ističe, to je zbog toga što inkubacija traje 14 dana i osobe koje su bile u kontaktu bolest mogu razviti 14. dan. U dokumentu se navodi kako je izmijenjen otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza, navodi se u izmijenjenom dokumentu preporuka na stranicama HZJZ-a. Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba). Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i značajno poboljšanje ostalih simptoma. Izolacija oboljelog s teškom kliničkom slikom neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja ili se može skratiti na minimalno 15 dana uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist