Koronavirus u Hrvatskoj

IZNIMKI IPAK IMA Ako ste turist propusnice vam neće trebati

IZNIMKI IPAK IMA Ako ste turist propusnice vam neće trebati

Iako je prvotno bilo predloženo da turistička putovanja bilo koje vrste neće biti razlog za dobivanje propusnice za izlazak iz županije u kojoj se ima boravište, Nacionalni stožer je u sklopu novih restriktivnih mjera koje idućih dana stupaju na snagu, pod pritiskom turističke struke, ipak popustio, piše Slobodna Dalmacija.

Tako će svi oni koji su već uplatili boravak u nekom od hotela ili privatnih kuća u drugoj županiji, propusnicu za takav odmor i izlazak iz županije moći dobiti uz predočenje vaučera kao dokaza da se radi o već uplaćenom aranžmanu. Svi oni, dakle, koji planiraju blagdane provesti negdje izvan obiteljskog doma u hotelu ili iznajmljenoj kući koji se nalaze u nekom drugom dijelu Hrvatske u odnosu na njihovo prebivalište, a radi se o komercijalnom smještaju, to će ipak moći.

Odredbe o mogućnosti putovanja ne odnose se na nekomercijalni smještaj, tako da se u vikendice ili vlastite apartmane u drugoj županiji neće moći.

To su najnovije informacije koje je u petak komunicirao Nacionalni stožer u okviru novih mjera ograničenja vezanih za suzbijanje epidemije Covid-19. U turističkom sektoru pozdravljaju takvu odluku koju su, zapravo, sami izborili jer prijedlozi oštrijih mjera nisu to bili predvidjeli.

– Nema nikakva razloga da se ljudima koji su uplatili novac i planirali boravak u nekom hotelu, wellnessu ili iznajmljenoj kući to sada onemogući. Hoteli koji planiraju biti otvoreni za blagdane već se dugo za to pripremaju, a ljeto iza nas je pokazalo da hoteli i kuće za odmor nisu bili žarišta širenja virusa, nego su, štoviše, odlično bili organizirani i gosti u njima zaštićeni. Zna se da u hotelima nema organiziranog dočeka Nove godine i hotelijeri su dokazali svoju ozbiljnost u mjesecima kada smo imali milijunski turistički promet. Zato pozdravljamo ovu odluku, iako smo svjesni da će se raditi o minimalnom prometu – kazao nam je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma HUT.

Svaki će pružatelj usluga, bez obzira je li to domaćin ili hotelijer, gostu koji je rezervirao i uplatio boravak, izdati vaučer temeljem kojega će ovaj zatražiti propusnicu za putovanje. No, već sada je jasno da velikog turističkog prometa neće biti jer je u Hrvatskoj trenutačno otvoreno tek 130 od ukupno 1200 hotela, a i oni otvoreni imaju rijetke rezervacije za tek pokoji blagdanski vikend u wellnessu ili toplom bazenu hotela.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist