Kultura

Izložba ‘Pogled iz dubine’ Valtera Kožula u ponedjeljak u Narodnoj knjižnici

Valter Kožul

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022., s početkom u 19 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe ‘Pogled iz dubine’ dubrovačkog slikara i znanstvenika Valtera Kožula.

Predgovor za izložbu napisala je povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Andrea Batinić Ivanković, iz kojeg izdvajamo:

-Novi ciklus slika Valtera Kožula nudi užitak vizualnoj percepciji, kako na kompozicijskoj, tako i na gestualnoj razini. Postignute slike su vedre, lagane kombinacije boja, pomno posložene u prostor s okom za ravnotežu i ritam. Njegov neposredan, gust i napet kolorizam stvara dinamične kontraste, a gesta mu je bogata i pokrenuta, organička i elastična, prenoseći vruće i strastvene osjećaje. Morski motivi, odnosno ‘stanovnici’ morskih dubina nose svoju ljepotu no punu slikovitost dobivaju u integraciji s kolorističkom tvarnošću i samim pojmom kromatskih mijena. Intenzivnom paletom autor uzdiže uzbudljivost oblika, promatranih do razine svojevrsnog izjednačavanja teme i ugođaja. Motivi njegova slikarstva postojani su, jasni i stabilni, a motiv koji s radošću preobražava na platno koliko je pred njim, toliko je i u njemu. Ne udaljujući se od zbilje potvrđuje dostatnost i možda nenadmašivost vlastitog okruženja, dok prirodne pojave; more, podvodni svijet i njegova bića valorizira kao neiscrpne izvore inspiracije – izjavila je Batinić Ivanković.

Valter Kožul rođen je 1967. u Dubrovniku. Slikarstvom se bavi od 1990. godine. Radi u tehnikama akrila i ulja na platnu te akvarela. Dominantni motivi u slikarskom radu su more i podvodni svijet te vedute Dubrovnika i okolice. Izlagao je na tri samostalne i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je Dubrovačke udruge likovnih umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna 2022.

Pročitajte još

Autor hit romana Kristian Novak stiže u Dubrovnik!

Dulist

NOVI ČASOPIS DUBROVNIK Predstavlja se u četvrtak u Studentskom domu

Dulist

DODIJELJENE NAGRADE MARIN DRŽIĆ ZA 2023. Odabrana najbolja dramska djela

Dulist