Kultura

IZLOŽBA NEKOG DRUGOG VREMENA ‘Božićne čestitke’ u Zavičajnom muzeju Konavala

IZLOŽBA NEKOG DRUGOG VREMENA 'Božićne čestitke' u Zavičajnom muzeju Konavala

Povodom nadolazećeg Božića Muzeji i galerije Konavala organiziraju izložbu božićnih čestitki iz privatne zbirke obitelji Kravić. Izloženim sadržajem žele, ističu, ukazati na svakodnevicu nekog drugog vremena u kojemu su se lijepe želje i poruke redovno razmjenjivale poštom. Izložba će se otvoriti 13. prosinca 2022. u 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

Do pojave današnje tehnologije, pa čak i telefonije, čestitke su bile najpopularniji medij kojim su se održavale lijepe želje između udaljenih dragih ljudi. Običaj čestitanja putem čestitki pratimo od početka 20. stoljeća, no razvojem tiskarske tehnologije najpopularnije je sredinom 20. stoljeća. Čestitke tako spajaju udaljenu rodbinu, prijatelje, članove obitelji koji odslužuju vojni rok, odsutne članove, kao i brojne prijatelje, goste i poznanike.

Osim toplog sadržaja koji je zajednički svima, čestitke nam svjedoče i o modi vremena u kojem su nastale. Izbor motiva od profanog do sakralnog zastupljen je ovisno o društveno-političkim okolnostima u kojima nastaju.

Kuća obitelji Kravić nije spaljena u Domovinskom ratu, pa su između ostalih segmenata života sačuvane i obiteljske čestitke. Inicijativom vlasnice Ane Kravić Muzeji i galerije Konavala prezentirat će prikupljenu građu radujući se suradnji s lokalnom zajednicom.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist