Kultura

GALERIJA JOSIP RAČIĆ ‘Slovokracija’ Anabel Zanze u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Nacionalni muzej moderne umjetnosti zaključuje ovogodišnju izložbenu aktivnost u Galeriji Josip Račić izložbom Slovokracija Anabel Zanze. Riječ je o recentnim radovima te dubrovačko – zagrebačke vizualne umjetnice koja od sredine 90-ih godina prošloga stoljeća intenzivno slika i kolažira riječi te istražuje značenje poruka. Već iz samog naziva – složenice hrvatske imenice „slovo“ i starogrčkog glagola „kratein” (što u prijevodu znači vladati) – jasno se može iščitati da i na ovoj, 32. samostalnoj izložbi Anabel Zanze, glavnu riječ imaju upravo slova. No, ovaj put kroz izričite i jasne poruke koje se referiraju na konkretna zbivanja kojima je umjetnica duboko potresena.

Vratite magnoliju – izvorni slogan udruge građana koja se bori za transparentne upravljačke politike i „zeleni” Zagreb – umjetnica je preuzela za naziv svog poliptiha iz 2020., koji kroz 16 uljenih slika predstavlja svojevrsnu kritiku društva i protest protiv rušenja magnolije ispred Meštrovićevog paviljona u Zagrebu. Naša bi zagrebačka magnolija, da je u nekom uljuđenijem kraju svijeta (zamišljam trenutno Japan), još uvijek u krošnji i pod sobom održavala mikro-eko-sustav, a mnogi bi joj se, dok je u cvatu, uzdahom divili – ističe Zanze.

Poliptih Mlada Patricijka – slovoregistrira ovrhu koja se dogodila 5. studenoga 2021. nakon sudskog rješenja spora oko vlasništva nad slikom „Mlada patricijka” Vlaha Bukovca, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (donedavno Moderne galerije) u Zagrebu.

Posebnost ove izložbe čini dionica na Brailleovom pismu posvećena osobama oštećena vida, koju je umjetnica realizirala u suradnji s Tiflološkim muzejom i na taj im način omogućila da kroz vlastiti, upoznaju i njezin svijet. Posjetitelji koji će poželjeti nešto reći, komentirati ili ostaviti poruku, imat će priliku to zabilježiti na magnetnoj ploči Agora, objektu koji simulira trg, i na taj način aktivno sudjelovati u izložbi.

Izložba u kustoskoj koncepciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika NMMU-a, koju prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, moći će se razgledati u Galeriji Josip Račić od 15. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023.

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija