Kultura

GALERIJA JOSIP RAČIĆ ‘Slovokracija’ Anabel Zanze u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

GALERIJA JOSIP RAČIĆ 'Slovokracija' Anabel Zanze u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Nacionalni muzej moderne umjetnosti zaključuje ovogodišnju izložbenu aktivnost u Galeriji Josip Račić izložbom Slovokracija Anabel Zanze. Riječ je o recentnim radovima te dubrovačko – zagrebačke vizualne umjetnice koja od sredine 90-ih godina prošloga stoljeća intenzivno slika i kolažira riječi te istražuje značenje poruka. Već iz samog naziva – složenice hrvatske imenice „slovo“ i starogrčkog glagola „kratein” (što u prijevodu znači vladati) – jasno se može iščitati da i na ovoj, 32. samostalnoj izložbi Anabel Zanze, glavnu riječ imaju upravo slova. No, ovaj put kroz izričite i jasne poruke koje se referiraju na konkretna zbivanja kojima je umjetnica duboko potresena.

Vratite magnoliju – izvorni slogan udruge građana koja se bori za transparentne upravljačke politike i „zeleni” Zagreb – umjetnica je preuzela za naziv svog poliptiha iz 2020., koji kroz 16 uljenih slika predstavlja svojevrsnu kritiku društva i protest protiv rušenja magnolije ispred Meštrovićevog paviljona u Zagrebu. Naša bi zagrebačka magnolija, da je u nekom uljuđenijem kraju svijeta (zamišljam trenutno Japan), još uvijek u krošnji i pod sobom održavala mikro-eko-sustav, a mnogi bi joj se, dok je u cvatu, uzdahom divili – ističe Zanze.

Poliptih Mlada Patricijka – slovoregistrira ovrhu koja se dogodila 5. studenoga 2021. nakon sudskog rješenja spora oko vlasništva nad slikom „Mlada patricijka” Vlaha Bukovca, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (donedavno Moderne galerije) u Zagrebu.

Posebnost ove izložbe čini dionica na Brailleovom pismu posvećena osobama oštećena vida, koju je umjetnica realizirala u suradnji s Tiflološkim muzejom i na taj im način omogućila da kroz vlastiti, upoznaju i njezin svijet. Posjetitelji koji će poželjeti nešto reći, komentirati ili ostaviti poruku, imat će priliku to zabilježiti na magnetnoj ploči Agora, objektu koji simulira trg, i na taj način aktivno sudjelovati u izložbi.

Izložba u kustoskoj koncepciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika NMMU-a, koju prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, moći će se razgledati u Galeriji Josip Račić od 15. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist