Kultura

IZLOŽBA ‘HRANITELJI GRADA’ Kara-Pešić: ‘Blaga Dubrovnika nisu samo zidine te spomenici, već i način života’

IZLOŽBA 'HRANITELJI GRADA' Kara-Pešić: 'Blaga Dubrovnika nisu samo zidine te spomenici, već i način života'

Ovog petka u prostorijama Prirodoslovnog muzeja otvorena je zanimljiva multimedijalna i jestiva izložba naziva ‘Hranitelji Grada’.

U fokusu izložbe su naši sugrađani, tzv. hranitelji grada, koji na razne načine sudjeluju u proizvodnji ili pripremi hrane koja dolazi na naše stolove te očuvanju gastro-kulturne tradicije našeg kraja.

– Palača u kojoj se nalazimo nekada davno bila je pekara s velikim pećima koje su dnevno trošile tone brašna. 1979. Dubrovnik je pogodio jaki potres nakon čega je palača obnovljena, a peći uklonjene i uništene. Što nam to govori? To nam govori kako ranije možda nije bilo senzibiliteta da prepoznamo to kao industrijsku i gastro-kulturnu baštinu. Zašto lica ovih ljudi? Jer je prikaz hrane s licem najvažniji koncept slow fooda. Mi smo to pokušali primjeniti na ovaj postav jer nas gastro-baština hrani sjećanjima i emocijama. Bitan aspekt je naš jezik te sama lokalna narječja kroz koja objašnjavamo kako kušamo i proizvodimo hranu. Blaga Dubrovnika nisu samo zidine i spomenici, blago koje daje smisao svemu tome je naš način života. To je nešto što moramo očuvati – ispričao je predsjednik udruge Kinookus, Ivo Kara-Pešić.

Izložba Hranitelji Grada dio je europskog projekta Slow Food Srednja Europa: kultura, baština, identitet i hrana, a sufinancirana je sredstvima Europske Unije.

– Važna nam je baština, ali i život čovjeka. To se iz ove izložbe baš lijepo vidi, jer povezati hranu s čovjekom je prije bila potpuno normalna stvar, a danas je nešto teže obzirom da se većina opskrbljuje u super-marketima. Srećom, još uvijek ima ljudi na placi i u gradu koje povezujemo s onim što nabavljamo tako da se nadam kako će ovi, i slični projekti, jednako tretirati hranu i gastronomiju kao naše nasljeđe – poručila je zamjenica Jelka Tepšić.

Izložbu su realizirali Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Udruga Kinookus i Dubrovačka razvojna agencija DURA.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist