Politika

[IZBORI 2020.] MATO FRANKOVIĆ Birači znaju da kriza nije vrijeme za eksperimente nego za dokazane ljude

[IZBORI 2020.] MATO FRANKOVIĆ Birači znaju da kriza nije vrijeme za eksperimente nego za dokazane ljude

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na izbore za Sabor Repu­blike Hrvatske krenuo je s pete pozi­cije na listi Hrvatske demokratske zajednice u 10. izbornoj jedinici. S njim smo porazgovarali kojim se postignu­ćima osobito ponosi za svog dosadaš­njeg mandata, zašto je za svoju prefe­rencijalnu kampanju odabrao slogan ‘Odlučno i odgovorno’, ali i što misli o programu Restart koalicije.

Kako će Grad pamtiti mandat Vlade premijera Andreja Plenkovića?
Sedam milijardi kuna vrijedne investi­cije u mandatu Vlade Andreja Plenko­vića dovoljno govori za sebe. Naša je Županija postala najveće gradilište u državi. A tek je krenulo. Ponosni smo na činjenicu da se sjednica Vlade održala prošle godine u Kneževom dvoru i da je tamo najavljen čitav niz drugih pro­jekata koji će taj iznos dodatno uvećati.

Koji su to konkretno projekti odra­đeni ili pokrenuti na dubrovačkom području?
Završili smo projekt pročistača vode, završili smo obnovu kompleksa Laza­reta, potpisali smo ugovor o gradnji Lapadske obale, sagradili smo, što je prvi slučaj od moderne Hrvatske, novu školu na Montovjerni, pokrenut je Centar kompetetivnosti u Vili Čingrija koju smo kupili, uz veliku financijsku potporu Grada sagrađen je Studentski dom, dosta smo sredstava povukli iz fondova EUza energetsku obnovu škola i vrtića, pripremili smo u potpunosti dokumentaciju za 714 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije…

U tih sedam milijardi kuna ipak su najveći projekti Pelješki most i Zračna luka Dubrovnik.
Ta dva velika infrastrukturna objekta se itekako tiču Grada odnosno kvali­tete života u njemu te gospodarske i razvojne perspektive. Oba ta projekta od neizmjerne su potrebe za Grad koji je ipak prometno poprilično izo­liran. Vlada je prepoznala taj problem i uložila je i mnogo novaca, ali i dosta napora kako bi se ova dva projekta rea­lizirala. Jer, sjetit ćete se, SDP-ova Vlada nije znala prepoznati te notorne stvari pa su govorili kako je most nepotreban i nazivali ga iluzijom za budale. Sretan sam jer ćemo se konačno kao država uspjeti povezati u jednu cjelinu i jer će most dati dodatni poticaj razvoju ne samo Pelješca nego i Korčule i Mljeta. Stoga sam uvjeren da će most i pristu­pne ceste biti završeni u roku i da će ih oboje u novom mandatu otvoriti pred­sjednik Vlade Andrej Plenković.

Fondovi Europske unije nešto je što ste uoči preuzimanja odgovorno­sti za Grad isticali kao nešto čemu se treba posvetiti maksimalna pozornost. Jeste li zadovoljni postignutim?
Budući da smo vrlo blizu ostvarenja cilja od povlačenja milijarde kuna iz fondova EU, jako sam zadovoljan. Grad­ska uprava prije nas imala je nesreću da je njen čelnik bio pravomoćno osuđen za zloporabu položaja pa kao takav nije mogao potpisivati EUprojekte. Znali smo da je organizacija posebnog odjela za EUfondove nešto što nam nužno potrebne, nešto gdje smo mogli ostva­riti većinu programom zacrtanih ciljeva.
Srećom, zahvaljujući razumijevanju predsjednika Vlade, ali i uz potporu državne tajnice u resornom ministar stvu, naše sugrađanke Nikoline Klaić, uspjeli smo realizirati zaista zavidan broj projekata. ­

Je li to na neki način smjer kojim bi država trebala krenuti – prema mak­simalizaciji korištenja EU sredstava?
Vlada Andreja Plenkovića uspješno se uhvatila s istim problemom (slaba ili nikakva iskoristivost EU fondova) na državnoj razini. Pomaci su očiti, ali nakon toliko godina nesnalaženja i nerada oko EU fondova, u čemu je ponovo prednjačila Vlada predvođena SDP-om očito je da ima još itekako mnogo prostora za iskorak. Zahvaljujući odličnim odnosima koje premijer ima u EU, uvjeren sam kako ćemo u tome pot­punosti uspjeti u narednom mandatu.

Kao slogan za Vašu preferencijalnu kampanju odabrali ste ‘Odlučno i odgovorno’. Što Vas je vodilo tom sloganu?
Slogan se nekako sam nametnuo. On je proistekao iz mog trogodišnjeg rada na čelu Grada. Imali smo dosta problema i neriješenih situacija – od nepostojanja ugovora za žičaru nenaplaćenih dugova iz prošlosti, preko nefunkcioniranja Zaklade Blaga djela, spornog ugovora za tvrđavu Imperijal na Srđu, problema sa javnim površinama, problemi s dije­lom taksista i dijelom ugostitelja. Sa svim tim situacijama smo uspješno sigurno i odlučno kad mnogi to nisu vjeruvali izašli na kraj i to na način da je u sve to uveden red. Nije bilo lako, ali upravo odlučnošću u pristupu su se svi ti, i ne samo ti, problemi riješili. Što se tiče riječi odgovornost, i nju sam poka­zao u više navrata. Svaki put kada je javni interes na neki način bio ugrožen, makar i kad je samo sumnja pala na to. Pokazao sam, i cijeli je moj tim pokazao, odgovornost u upravljanju Gradom u ove tri godine, da niti ima ‘jednakiji od drugih’ niti ima kompromisa po pitanju upravljanja Gradom odnosno prema javnom interesu. Odgovorno smo se ponašali i u krizi s virusom COVID-19. Podigli smo Civilnu zaštitu da nam bude od pomoći, I bila nam je od velike pomoći. Financijski smo pomogli one najranjivije skupine, ali i gospodarske subjekte. Gotovo 80 milijuna kuna smo ili podijelili ili odgodili odnosno uma­njili iznose. Također, financijska stabil­nost Grada, koji itekako ovisi o turizmu, nije došla u pitanje niti u jednom tre­nutku. To je po meni odgovoran način upravljanja Gradom. I zato ‘odlučno i odgovorno’.

Cijela kampanja HDZ-a, sa sloga­nom, ‘Sigurna Hrvatska’, se zapravo i odnosi na uspješno vođenje države u doba kada je virus blokirao čitav Svijet. Tu vidite najjaču prednost nad SDP-om?
Uspješno je država vođena i prije krize koju je donio COVID-19. Svi pokazate­lji, osobito oni financijski, to potvr­đuju. Imali smo kao država sreću da nam je Andrej Plenković premijer, a Zdravko Marić ministar financija, kao što smo imali sreće da je Vili Beroš postao ministar zdravstva. Kriza nam je, kao I uostalim mnogima, pokvarila efikasan završetak mandata u smislu realizacije baš svih zacrtanih proje­kata. No, s druge strane, pokazali smo kako zapravo jedino HDZ može biti stabilan i učinkovit kada je u pitanju kriza. Takvi smo kao stranka bili i ‘90- ih u Domovinskom ratu, a takvi smo se pokazali i sada. Ne mogu ni u najlu­đim snovima pomisliti kako bi to bilo da je Bernardić vodio državu, a recimo Rajko Ostojić zdravstvo. Oni su nesu­visli i u normalnim uvjetima, a u kri­zama bi se izbezumili. Pa ni sada nisu imali nikakav konkretan prijedlog, ni na koji način nisu pomogli državu i Vladu. Samo su, kako bi mi u Gradu rekli, njorgali. Samo su zujali. A meda nigdje ni kapi. Ova je Vlada i Stožer Civilne zaštite pokazali su odgovor­nost i učinili su nas sigurnom desti­nacijom. A to ovima kloji pretendiraju na vlast, nikako ne bi pošlo za rukom. U to sam uvjeren.

Kakve rezultate očekujete?
HDZ će pobijediti jer će biti stranka s najviše osvojenih mandata. Slijedit će pregovori s potencijalnim partnerima i onda će predsjednik HDZ-a Andrej Plen­ković dobiti novi mandat na čelu Vlade. Nećemo, doduše, imati puno vremena za slavlje, jer je pred nama očito nasta­vak borbe s epidemijom, ali i gospodar­skim i socijalnim posljedicama koje je prouzročila ta epidemija.

Niste, dakle, fascinirani opor­bom odnosno Restart koalicijom? Ne vidite mogućnost za njihovu pobjedu?
Apsolutno ne. Neuvjerljivi su, program im je plagijat onog smiješnog ‘Plana 21’, a lider im je osoba koja panično bježi od sučeljavanja s premijerom Plenkovićem. Možda Bernardić ima dobre namjere, ali on jednostavno nije kapacitet da bude predsjednik Vlade. I to će birači prepoznati. Neće u ovim ipak čudnim i teškim vremenima, htjeti eksperi­mentirati s Bernardićem nego će dati povjerenje onima koji su se dokazali da znaju i da umiju nositi se i s najvećim problemima.

[IZBORI 2020.] MATO FRANKOVIĆ Birači znaju da kriza nije vrijeme za eksperimente nego za dokazane ljude

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 1. srpnja 2020.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist