Koronavirus u Hrvatskoj

IZAŠLI IZ SIVE ZONE Hrvatska opet na zelenoj karti Europe

IZAŠLI IZ SIVE ZONE Hrvatska opet na zelenoj karti Europe

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak kasno navečer objavio je revidiranu ‘covid kartu’ Europe na kojoj je Hrvatska konačno u cijelosti označena zelenom bojom, što znači da se prema strogim kriterijima ove institucije Hrvatska nalazi među sigurnim destinacijama u kontekstu epidemije koronavirusa.

Prva verzija nove ‘covid karte’, koju ECDC objavljuje svaka dva tjedna na temelju 14-dnevnih podataka o pozitivnima na koronu među testiranima, prikazivala je Hrvatsku u ‘sivoj zoni’, što je predstavljalo nemalo iznenađenje jer se kao gotova stvar nakon višetjedne silazne putanje epidemije očekivalo da ćemo konačno završiti u ‘zelenome’. No, osvanula je karta na kojoj je stajalo da baš kao i Irska Hrvatska nije poslala najnovije podatke pa je završila u ‘sivome’, prenosi Jutarnji list.

Raspitali smo se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo o čemu je riječ, a dr. Bernard Kaić objasnio je da su podaci sačinjeni, ali ‘falio je jedan klik’ da budu i poslani. Greška je u međuvremenu ispravljena, a ECDC je u kasnim večernjim satima Hrvatsku ‘zazelenio’ i time poslao važnu poruku svima koji razmišljaju o dolasku u RH, a to je da smo epidemiološki sigurni.

Foto: ECDC

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist