DuList INUrednički izbor

IZA NAS JE JOŠ JEDNO IZDANJE ‘PONTA LOPUD’ FESTIVALA ‘Privilegija je biti na Lopudu’

IZA NAS JE JOŠ JEDNO IZDANJE ‘PONTA LOPUD’ FESTIVALA ‘Privilegija je biti na Lopudu’

Lopud je ove godine bio sjedište filmske kulture. Drugu godinu zare­dom održao se festival ‘Ponta Lopud’ na kojem su filmski profesionalci dije­lili svoja znanja i iskustva, a pritom su stvorili i dugoročne odnose. Otok je već nekoliko mjeseci draga destinacija za odmor i uživanje, kako našim sugra­đanima, tako i turistima, no još je više živnuo dolaskom glumaca, scenarista, redatelja i velikih svjetskih zvijezda.

‘Vidjet ćeš raj’

Tijekom boravka na otoku, uspjeli smo se susresti i porazgovarati s glumcima koji su sudjelovali na festivalu. Amila Terzimehić glumica je rodom iz Sara­jeva koja iza sebe ima velika ostvarenja, a ove godine je očekuje nekoliko pre­mijera na kazališnim daskama, serija, kao i film. Za nju nema praznog hoda. Došla je na Lopud prvi put, ali s veli­kim očekivanjima.

— Jedan moj kolega glumac nahva­lio je otok i festival. Rekao je: ‘Vidjet ćeš raj!’. Trenutak kad sam kročila na otok, zaljubila sam se. Ovdje imam mir – istaknula je. Tijekom boravka na otoku, pohađala je brojne masterclassove, među ostalim i one Frances McDormand i Joel Coena. Naučila je, kako kaže, puno toga i to je za nju bilo inspirativno iskustvo. Drago joj je što je mogla provoditi vrijeme na kvalitetan način, po vlastitom izboru.

Glumica Anja Matković, inače bivša profesionalna alpska skijašica, bavi se glumom i to na filmu, televiziji i u kazalištu. Iza nje su uloge u serijama kao što su ‘Novine’, ‘Nestali’ i ‘Počivali u miru’. Na Lopudu je također boravila prvi put i izrazila je oduševljenje jer je mogla susresti ljude koje vjerojatno ne bi imala prilike susresti u životu.

— Slušali smo masterclass Frances McDormand. To je bilo nešto fanta­stično. To je toliko čuvena glumica, koja nam je prenijela važne stvari i svoje iskustvo u ovoj industriji. To je stvarno privilegija, pogotovo na jednom ovakvom otoku – kazala je. Tako­đer, kako ističe, privilegija je ovakvog festivala što nema kompetitivnog dijela, već se radi o povezivanju i komunikaciji s ljudima koji imaju svjet­skog iskustva te razmjenjivanju znanja. Inače, Matković je nedavno ušla i u sce­narističke vode, a prema planu projekt bi se trebao snimati iduće godine. ‘To je za mene dosta velika stvar’, dodala je.

Dado Ćosić je glumac kojeg znamo iz filma ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’, a za ulogu Saše u filmu ‘Zvizdan’ na 62. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Zlatnom arenom za sporednu ulogu. I on je na festivalu sudjelovao prvi put. Svaki projekt koji je snimao za njega je, kako kaže, bio formativan.

— Lijepo je što smo slušali iskustva ljudi koji su obično udaljeni miljama od nas, u svakom smislu, i čija iskustva su nam na taj način nedostupna. Sada su s nama bile zvijezde Frances McDormand i Joel Coen. Lijepo je što od takvih zvijezda postoji interes, i što ih možemo slušati i postavljati pitanja. Pitao sam se: ‘Čime je ovo zasluženo?’. Također, bila je to dobra prilika za isku­stva, ali u okruženju koje nije kompe­ticijsko – rekao je. Na Lopudu bi ostao cijelo ljeto. ‘Jedno dva mjeseca mi ne bi škodilo’, istaknuo je kroz smijeh.

‘Sve se lagano oporavlja’

Renato Bjelopera iz restorana Dubrov­nik rekao je kako Lopud ‘živne’ tijekom održavanja festivala.

— Dobro je za mjesto da se ovakav festival događa i vidi se da će tijekom idućih godina više rasti. Dolazi sve više zvijezda. Šire se lijepe informacije po svijetu o otoku, njegovim posebno­stima i restoranima. To je dobro za svih nas, kao i za hrvatski turizam – govori nam. Ističe nam kako se tijekom prote­kle dvije godine zbog pandemije koro­navirusa osjetio određeni ‘pad’, no ipak se dobro odradila ‘špica’ sezone.

— Ove godine je posao krenuo jako dobro. Vrijeme nas je poslužilo, nau­tički turizam cvjeta. Sve se lagano opo­ravlja i vraća u normalu kao i u razdo­blje rekordne 2019. godine – dodao je.

‘Dobro je, nešto se događa’, rekla nam je gospođa Vlasta Pulić Glavović o festivalu. Ova nam Lopujka ističe kako uživa na otoku gdje živi kroz cijelu godinu.

— Odrasla sam i znam sve poteš­koće života na otoku, ali i ljepote. Otok je sad povezan četiri puta na dan, a znamo kad je bio povezan samo jednom. Nažalost, nema puno mje­štana koji žive cijelu godinu. Ispod sto! – dodala je. Istaknula nam je kako je popunjenost smještajnih objekata svih vrsta manja u odnosu na 2019. godinu. Nisu još, kako kaže, došli gosti iz Norveške i ako dođu, oni će valjda malo bolje popuniti smještajne kapa­citete, rekla je.

Foto: Maria Prkut/PR

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. lipnja 2022.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad