Koronavirus u Hrvatskoj

[IZ MINUTE U MINUTU] Drugi dan zaredom bez ijednog oboljelog, samo jedno kršenje samoizolacije

stozer civilna zastita 7

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i ovog utorka donio je najnovije informacije o stanju s koronavirusom u županiji. Podsjetimo, prema posljednjem službenom izvješću stožera na našem području nije evidentiran niti jedan oboljeli te je jedna osoba ozdravila.

– Od 65 testiranih osoba, nemamo niti jednog pozitivnog što je dobro i potvrđuje stabilno stane u županiji – rekao je župan Nikola Dobroslavić i podsjetio na novi režim prometovanja, no podsjetio je na mjere koje su i dalje na snazi.

– Imamo registrirano jedno kršenje samoizolacije. Bili smo dobri u disciplini. Šteta je da se to događa – izvijestio je župan Dobroslavić.

Župan je naglasio da se rezultati rada nacionalnog stožera i Vlade jasno vide.

– Stojimo odlično. U tu borbu za očuvanje zdravja, posebno onih najranjivijih, moramo razmišljati o gospodarstvu. Ako se uruši, neće nam biti zadovljstvo pobijediti pandemiju. Ide se u olakšavanje mjera. Mislim da uz odgovorno ponašanje, da to neće povećati rizik. Očekujem i druga olakšanja, moraju biti dobro promišljena. Imamo odgovorne građane i mislim da ćemo naći mjeru olakšavanja mjera i pokretanja gospodarstva uz očuvanje ovakve epidemiološke slike – istaknuo je.

Jedna od prvih mjera će biti uvođenje javnog prijevoza.

– No, pričekajmo nacionalni stožer – dodao je.

Naime, Nacionalni stožer je donio odluku o zabrani odvijanja javnog gradskog prijevoza koja je produžena do 4. svibnja.

– Za početak bi to trebao biti nedjeljni vozni red – rekao je načenik stožera Joško Cebalo.

Tijekom dana očekuje se nova pošiljka zaštitne opreme, poručio je Cebalo, i rekao da je u domove za starije dostavljeno 99 tisuća kirurških maski, 99 tisuća pari rukavica, 300 zaštitnih odijea, 3 i pol tisuće platennih maski, 950 komada naočala, 400 vizira i 250 zaštitnih ogrtača.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ dr. Mato Lakić iznio je statistiku oboljelih te rekao da nisu još uspjeli ustanoviti kontakte zaraženih djelatnika iz Doma Josipovac.

– No i dalje tražimo kontakte i to pokušavamo riješiti – poručio je.

– Hospitalizirano je 26 pacijenata. 17 ih je na Odjelu zaraznih bolesti, ostali su u Studentskom domu. Jedna pacijent je intubiran te je na Jedinici intezivnog liječenja, a drugi je i dalje u teškom stanju na Križinama – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić i istaknuo da su u samoizolaciji kod kuće dva medicinska djelatnika.

Bekić je progovorio i o svojim najvećim izazovima tijekom pandemije koronavirusa.

– Psihološki element je ovdje bitan. Ovo bila nova izvanredna situacija za naše djelatnike. Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, toga me bilo najviše strah, da se ljudi ne premore u novim uvjetima. Svi se plaše ljudskog elementa. Cijeli sustav i naši sugrađani mogu biti ponosni na bonlnicu. Dobro smo se pripremili i organizirali. Ali najvažniji je taj ljudski moment, no svi su djelatnici to uspješno položili – rekao je Bekić.

– Zdravstveni djelatnici su navikli na ovakav rad, kao vojska i policija. No, potplaćeni su. Na tome još treba poraditi, na drugim razinama. Nisu pitali koliko će raditi ni s kakvim će se pacijentima sretati. Smrti u bolnici su neophodne, to je nešto na što smo nažalost naviknuli – naglasio je Bekić.

Na što su potrošene donacije, Bekić je istaknuo:

– Materijalna sredstva su bitan element, uz ovaj psihološki. Cijene su išle gore. Mi smo imali zalihe spremne, no dosta se troši. Zadovoljni smo s milijun i pol kuna u donacijama, i tri milijuna kuna u financijskim sredstvima. Išla su na nabavu respriatora, zaštitne opreme, odijela, kamere, aparat za dijagnostiku koji ćemo dobiti kroz mjesec dana, a koristi se za cijeli niz zaraznih bolesti. Išli su u sustav borbe protiv pandemije – rekao je.

Odgovrio je i kad će se rutinski zahvati početi odvijati?

– Bolnica je i prije nekih naputaka, uvela mjere. Kad dobijemo pismeni naputak, sukladno epidemiološkoj situaciji. Sad još uvijek razmišljamo, u kojim fazama ćemo to postići. Ali, to ćemo točno napraviti nakon naputcima nacionalnog stožera. Magenta rezonanca, ultrazvuk i CT se rade, ali isključivo po jedan pacijent kako ne bi došlo do kolizije ili okupljanja. Zasada se ponašamo kao prvi dan – istaknuo je.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević rekao je da je 530 osoba u samoizolaciji.

– Jedna osoba je zatečena u kršenju mjere samoizolacije, što je 19 slučaj na našem području – rekao je Pavličević.

– Donošenjem odluke o ukidanju nužnosti napuštanja pojedinih područja na području DNŽ, mi smo se tome prilagodili i uspostavili smo nove punktove – naglasio je Pavličević.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i ovog ponedjeljka donosi najnovije informacije o stanju s koronavirusom u županiji. Konferenciju za medije možete pratiti uživo u tekstualnom obliku na portalu DuLista.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist