Aktualno

IZ GRADA RAVNO U PARIZ Dubrovačke slastice, jela i vina predstavljeni francuskim novinarima i influencerima

blank

Virtualna eno-gastronomska prezentacija održana je ovog četvrtka u organizaciji Predstavništva HTZ-a Pariz i Turističke zajednice grada Dubrovnika. Na njoj je nazočilo tridesetak predstavnika francuskih medija, influencera i turističkih novinara specijaliziranih za putovanja i gastronomiju. Cilj ove interaktivne prezentacije bio je predstaviti turističku ponudu Dubrovnika kroz eno – gastronomsku ponudu. Uživo javljanje iz Dubrovnikau Pariz prenosilo se iz Lazareta, a započelo je pozdravnim govorom direktorice predstavništva HTZ-a Pariz, Daniele Mihalić Đurica te plesom Linđo u izvedbi Folklornog ansambla Linđo.
Voditeljica izravnog prijenosa iz Dubrovnika u Pariz bila je vodička Lidija Begić, koja je u konavoskoj nošnji, na tečnom francuskom jeziku, sudionike prezentacije upoznala s dubrovačkom baštinom, značenjem Folklornog ansambla Linđo, najstarijoj dubrovačkoj karanteni te bogatom poviješću Dubrovnika.

U okviru prezentacije, u kuhinji Udruge Deša, dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić Šarić predstavila je u nekoliko faza, kroz razgovor s voditeljicom, pripremu Torte od rogača. Svi francuski novinari su unaprijed, od Turističke zajednice grada Dubrovnika i HTZ-a Pariz, na kućne adrese, uz paket sa namirnicama dobili i recept za pripremu Torte od rogača, koju su na virtualnoj radionici s Lucijom Tomašić Šarić mogli naučiti i pripremiti.

Velika stabla rogača rastu na obalama Sredozemlja još od antičkih vremena. U Hrvatskoj ih nalazimo u Dalmaciji, na obali i otocima, a pogotovo u Dubrovniku i široj okolici. U prošlosti dobro poznat i često korišten plod rogača zadnjih godina vraćen je iz zaborava jer svim svojim sastojcima postaje značajni segment prirodne i zdrave prehrane. Rogačevo brašno je ukusno, organsko i bez glutena te ga koristimo za kolače, kreme i tople napitke umjesto kakaa jer ima slatku čokoladnu aromu.

Predsjednica Udruge Deša, Ana Cvjetković, u razgovoru s voditeljicom prijenosa, Lidijom Begić, predstavila je arancine, način pripreme, kao i džem od ljute naranče, koji se koristi i u pripremi Torte od rogača. Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić svim francuskim sudionicima predstavila je turističku ponudu Dubrovnika, najvažnije atrakcije u Gradu i okolici te najvažnija događanja tijekom godine. U razgovoru s voditeljicom, Ana Hrnić je istaknula da je Dubrovnik sigurna destinacija te se osvrnula na dubrovačku dugu tradiciju u borbi s epidemijama, kao i najstariju karantenu. U razgovoru su se dotaknule projekta Respect the City, nakon čega je direktorica TZ grada Dubrovnika odgovarala na novinarska pitanja.

Direktorica Predstavništva, Daniela Mihalić Đurica, u svojoj je prezentaciji upoznala nazočne novinare s bogatom turističkom ponudom cijele Hrvatske s posebnim naglaskom na potencijale u gastro – enološkoj ponudi te o novostima, sigurnosnim mjerama, projektu Safe stay Croatia,aktualnoj situaciji u Hrvatskoj te očekivanjima i predviđanjima za predstojeću sezonu.

Izravni prijenos se nastavio klapskom pjesmom uživo Klape Folklornog ansambla Linđo te kratkom prezentacijom hrvatske enološke scene i odabranih hrvatskih vina francuske sommelierke Barbare Bačić, promotorice hrvatskih vina u Francuskoj, s naglaskom na vinorodnu regiju Dubrovačko-neretvanske županije.
Ovakva interaktivna, virtualna eno – gastronomska prezentacija izazvala je oduševljenje francuskih novinara. Od izuzetne je važnosti promovirati Dubrovnik na francuskom tržištu velikog potencijala. Tijekom 2019. godine, turisti iz Francuske u Dubrovniku ostvarili su 85 484 dolazaka te 271 386 noćenja, a bili su na četvrtom mjestu na top listi najbrojnijih turista. U 2020. godini francuski turisti su također bili na četvrtom mjestu top liste najbrojnijih, a ostvarili su 25 posto ukupnog prometa iz 2019. godine u dolascima i noćenjima. Za nadolazeću sezonu prema Dubrovniku iz Francuske najavljeni su direktni letovi avioprijevoznika ‘Air France’, ‘Volotea’, ‘Easy Jet’, ‘Transavia’ i ‘Croatia Airlines’.

Pročitajte još

RAZLOZI JOŠ UVIJEK ‘POD VELOM TAJNE’ Zašto je Euro Daus zatvorio poslovnicu u Čibači?

Leona Rašica

Srijedom se čita DuList!

Dulist

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija