Zanimljivosti

Ivo Gvozdanović o prvoj nogometnoj međunarodnoj utakmici u Hrvatskoj!

Ivo Gvozdanovic

Prva nogometna međunarodna utakmica u Hrvatskoj odigrana je na današnji dan prije 32 godine. Na stadionu u Zaprešiću sastali su se Inker iz Zaprešića i Sturm Graz. Na to nas je podsjetio organizator te utakmice, izumitelj ‘Magične kocke šećera’ Ivo Gvozdanović, koji je godinama živio i radio u Dubrovniku.

– Ova utakmica je ušla u povijest! Kada biste ljudima postavili pitanje znaju li koja je prva nogometna međunarodna utakmica odigrana u priznatoj Republici Hrvatskoj, svi će vam reći Hrvatska – Sjedinjene Američke Države, što nije točno jer je ona odigrana u studenom 1990. godine. Dok je ova između Inkera i Sturma odigrana nakon međunarodnog priznanja RH – objašnjava nam Gvozdanović te dodaje kako je bila riječ o humanitarnoj utakmici.

Na pitanje koliko je bilo zahtjevno organizirati utakmicu za vrijeme ratnih događanja u Hrvatskoj, odgovara kako se sve dogodilo spontano. ‘Krivca’ pronalazi u svom izumu.

– Izumio sam zanimljiv proizvod koji se zove ‘Magična kocka kave’. Taj patent su 1990. godine od mene uzeli Amerikanci te sam s njima potpisao dugogodišnji ugovor na 25 godina. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, Amerikanci su dobili dopis iz Beograda da napuste prostor tadašnje Jugoslavije zbog političko-ekonomskih problema te su prešli u Austriju. S njima sam morao otići i ja, ali tek nakon što sam riješio sve vojne obaveze s Jugoslavijom – ističe nam Gvozdanović.

U blizini vile u kojoj su odsjeli, nalazio se trening centar Sturma u kojem je igrao njegov prijatelj Stjepan Deverić iz Zageba.

– Shvatio sam da im treba jedan igrač te sam rekao Deveriću da postoji jedan takav u Hrvatskoj, a to je Damir Mužek. Austrijanci su bili skeptični te su pregovori trajali puna dva dana, od 6. do 8. veljače. Netom prije potpisa ugovora sam im rekao kako ne mogu dobiti Mužeka ako ne odigraju humanitarnu utakmicu u Zagrebu. Iako su strahovali zbog ratne situacije u Hrvatskoj pristali su istog dana – prisjeća se Gvozdanović načina na koji je organizirao prvu nogometnu međunarodnu utakmicu u Hrvatskoj.

Austrijanci su pristali i da se novac od ulaznica donira Klaićevoj bolnici baš kao i paketi pelena. Skupio se tada iznos od 80 tisuća tadašnjih njemačkih maraka. Prisjetio se i atmosfere s utakmice.

– Zemlja je u ratu, a na utakmici je bilo 4 tisuće ljudi. Bili su tu Bad Blue Boysi, Hajdukovci… I svi su navijali za Inker. Ja sam bio u jako nezgodnoj situaciji, stavio sam veliki rizik na sebe jer da se nešto dogodilo, znate gdje bih završio. Hvala Bogu ništa se nije dogodilo i sve je proteklo u najboljem redu – izjavio je Gvozdanović.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1927. Rođen skladatelj Mario Nardelli

Dulist

U HILTON IMPERIALU DUBROVNIK Predstavljanje premium turističke ponude

Dulist

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist