Kultura

[FOTO] IZLOŽBA ‘SNOVITI GRAD’ Spomen počasnom građaninu Dubrovnika, sv. Ivanu Pavlu II.

snoviti grad naslovna

U Palači Sponza ovog utorka otvorena je izložba ‘Snoviti grad’ posvećena 20. obljetnici uručenja povelje počasnog građanina Dubrovnika sv. Ivanu Pavlu II. Inače, sveti Ivan Pavao II. je spomenuto uručenje dobio 29. travnja 2004. u Rimu.

Svoje radove u ‘Snovitom gradu’ predstavilo je 14 umjetnika. U Sponzi se tražilo mjesto više, a svečano otvorenje uveličali su Katedralni zbor pod vodstvom prof. Petre Potrebice Biskup, Dječji zbor Dubrovnik s voditeljicom Paolom Dražić Zekić, Gabrijel Čavlina na violončelu i Ivano Urljević na kontrabasu uz mentorstvo prof. Ani Stjepanović Čavlina te Erika Kesovija na klarinetu pod mentorstvom prof.Vedrane Dizdar. Prigodne tekstove o sv. Ivanu Pavlu II. i našem Gradu recitirali su Iva Kežić, Karla Kovačić, Antea Urljević, Ivan Đurović i Toni Đurović.
– Dubrovnik je grad od kamena i sna, tako je o našem gradu pisao pjesnik Jure Kaštelan. Isto tako, i veliki hrvatski pjesnik Tin Ujević kad je posjetio grad, pisao je o njemu putopise. Identitet grada legitimni je posebni segment kulture i vizualne komunikacije. Grad je mjesto stalne identitetske razmijene, dijaloga između pojedinca i zajednice. Dubrovnik nije samo umjetničko djelo, nego je i on sam stvaralac kroz vjekove. Izložen utjecajima, okrenut vjetrovima, a uvijek čvrst. Upravo takav Dubrovnik oduvijek je nadahnjivao umjetnike, njegova bezvremena ljepota zrcalila se u umjetničkim ostvarenjima. Slike koje su nas okupile na ovoj izložbi, doživljavamo kao grad s jednim licem i bezbroj ogledala u kojima se umnožava jedan i jedinstveni Dubrovnik. Svaka slika grada je u različitom likovnom i subjektivnom viđenju i svaki nam autor nudi svoju emociju i ideju grada. Autori na ovoj izložbi posvećeno slikaju grad i njegovu dušu – istaknula je dubrovačka povjesničarka knji­ževnosti i književna kritičarka dr.sc. Katja Bakija.
Gradonačelnik Grada Durbovnika Mato Franković istaknuo je kako je velika čast činjenica da je Ivan Pavao II odabrao baš u ovom gradu biti počasni građanin.
– Svi mi malo stariji se jako dobro sjećamo trenutka kad je sveti Ivana Pavao II. došao u naš grad. Vjerujem kako svatko od nas zna onaj trenutak u kojem ga je prvi put ugledao u gradu. Drago mi je da kroz kulturu sjećanja to prenosimo i na male koje smo čuli kako nam pjevaju i da prenosimo bogatstvo duha koje smo mi iskusili kad smo imali priliku vidjeti svetu osobu. Znamo zašto je sveti Otac prihvatio biti našim počasnim građaninom. Prvo pod zagovorom svetog Vlaha, teško je bilo reći ne svetom Vlahu. Istovremeno Dubrovnik u svemu krasi jedan savršen sklad i mjera u svemu – izjavio je Franković.
Duhovnu misao su s uzvanicima podijelili dr.fr Stipan Jurič i mons. Ivica Pervan koji je istaknuo kako su mnogi gradovi nudili svetom Ocu povelju počasnog građanina, ali on je odabrao samo dva, među kojima je bio Dubrovnik. Mr.sc. Teo Trostmann dao je kratak osvrt na izložbu dok je prigodnu misao vezanu uz sv. Ivana Pavla II. izrekao prof. Krešimir Marković. Organizator izložbe i prigodnog programa je udruga Et Jeshua.

Pročitajte još

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist