Urednički izbor

IVAN MATIJEVIĆ Lakše je suditi Olimpijske igre nego Divlju ligu!

Mladi sudac, 24-godišnji Ivan Matijević, zvijezda je ovogodišnje Divlje lige. Iako mlad, za sebe će reći da je dugo u sportu. Pa, više od desetljeća. U brzinskom ‘post Divlja liga’ razgovoru, s Ivanom smo pričali o ovom spektakularnom natjecanju dubrovačkih kupališta, ali i bolje upoznali mladog simpatičnog suca.

—Otkad sam u sportu? Uh, davno je to bilo, počeo sam kao i sva djeca u Dubrovniku – plivanje i vaterpolo. S plivanjem sam krenuo tamo negdje u prvom, drugom osnovne. Nije išlo (smijeh). Više od desetljeća sam, dakle, u bazenu, ali mislim da je to nekako normalan put za dijete u Dubrovniku – ili je bazen ili je Linđo. Dakle, plivanje nije išlo, ali vaterpolo jest. Prebacio sam se u sedmom, osmom razredu i tu je krenula moja vaterpolska priča, sada u sudačkom smislu – ističe Matijević.

Presudni ‘Tomo’
Pitamo ga kad je prvi put sudio, onako, ‘zauprave’? Po pravilima Hrvatskog vateprolskog saveza možeš položiti sudački ispit tek s 18 godina, tako da sam položio na Tomo Tournamentu ođe u gradu. Bilo je to 2016. godine – priča nam o svom ‘službenom’ skoku i pojašnjava kako se taj ispit sastoji od pismenog, odnosno teorijskog dijela te praktičnog, gdje se sudi utakmica mlađih kategorija na nekom turniru, u njegovom slučaju na legendarnom ‘Tomu’. Dijeli za DuList i jednu zgodnu ‘crticu’.

—Polagali smo nas trojica, odnosno polagao sam zajedno s dvojicom koji su ove nedjelje igrali u finalu, Cvijetom Radovićem i Matom Miloslavićem. Zamislite, ja sudim, a njih dvojica igraju jedan protiv drugoga! – smije se. Sudfio je on i 2019., ali ovu je Divlju ligu ‘lavovski’ odradio.

—Kao što uvijek pomažemo Tončiju, tako smo i te 2019. godine, kolega Vlaho Ljubić i ja. Sudili smo utakmice grupnog dijela natjecanja, onda je došao moj prezimenjak iz Zagreba i sudio dalje iz četvrtfinala. Tako je trebalo biti i ovo ljeto, međutim… Trebao je doći kolega iz Splita, no bio je spriječen. Uslijedilo je Tončijevo pitanje mogu li nastaviti. I eto, jesam! Ustvari, odvažio sam se – kaže nam mladić koji je cijelu Divlju ligu ‘prenio na svojim leđima’ kako kaže Tonči Vlašić.

Velika pauza i Divlja liga
—Nama iz Dubrovnika teško je suditi Divlju ligu. Izrazito je emocionalno, a od primjerice jučerašnjih dvadeset igrača, znao sam ih – što bolje, što lošije – njih 15. I onda je teško suditi, a netko će ti reć: ‘A, ovaj ti je prijatelj!’ A mi ne gledamo emocije, već samo plave ili bijele kapice u moru ili bazenu.

—Ma s lica svih se moglo iščitati kako je nedostajala Divlja liga. Naš sudački posao bazira se ipak na natjecanja pod HVS-om, sudim i Prvu ligu, dječja prvenstva i sve se to održavalo, time nije niti nedostajalo. Ali Divlja liga… A što da vam rečem, ljeto bez Divlje lige u Gradu – nije potpuno – kaže. Iza njega je vrhunski odrađen težak zadatak.

— Lakše je suditi Prvu ligu nego Divlju ligu. U ‘Prvoj’ imaš uvjete, kad nekome daš crveni karton, on mora napustiti teren, a na Divljoj ligi nemaš tu ‘opciju’. Sudio sam bez karona jer to ovdje jednostavno ne postoji! Ma lakše je suditi Olimpijske igre nego Divlju ligu. Tamo imaš kolegu prekoputa, u dvojicu je lakše, a ovdje si sam pred 14 igrača! – zaključuje Ivan Matijević, mladi dubrovački uspješni sudac.

Pročitajte još

Nenad Bakić izračunao koliko punjači za mobitel ‘gutaju’ struje

Dulist

MATURANTI ‘NAUTIKE’ 1972. I NJIHOVE STORIJE Pedeset ljeta navegavanja, od zvijezda do GPS-a!

Mia Njavro Banić

‘DIV’ NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija