Aktualno

IVAN BJELIŠ Sve se više traže hrvatski proizvodi!

IVAN BJELIŠ Sve se više traže hrvatski proizvodi!

Nije još ušao u četrdesetu godinu, a već bilježi iznimna postignuća u proi­zvodnji voća i povrća. Vlasnik i direk­tor tvrtke ‘Agro Neretva’ Ivan Bjeliš (39) od malih nogu djeluje u poljoprivredi. Riječ je o poslu, i ljubavi, koja se pre­nosi s generacije na generacije u nje­govoj obitelji.
— Sve je krenulo jako davno. Treća sam generacija koja djeluje u proizvod­nji. Ljubav prema poljoprivredi je bila prevelika te sam u ranim dvadesetim godinama nastavio raditi obiteljski posao. Krenuli smo raditi poljopri­vrednu proizvodnju na više hektara. I svake godine smo rasli. U posljednjih dvadeset godina došli smo na velike brojke, i to u svim kulturama. Nasto­jao sam, kao i moja obitelj, također sve više biti usmjeren prema izvoznom tržištu.

Brend doline Neretve
No, prioritet im je, kako kaže, poljopri­vredna proizvodnja.
— Petnaest godina smo ulagali u poljoprivrednu proizvodnju sve dok nismo napravili pravu proizvodnu tvrtku. Kad smo uspjeli sve to finan­cirati, nabaviti strojeve i uspostaviti mehanizaciju i izgraditi tvrtku, napra­vili smo logistički centar 2022. godine u dolini Neretve – naglasio je Bjeliš. Upravo su posebno ponosni na spome­nuti logistički centar u Opuzenu koji se prostire na 3000 metara kvadratnih. Na taj je način nastavljena suradnja s trgovačkim centrima u kojima su dosta zastupljeni.
— U njemu se odvija naša proizvod­nja, kao i lokacija gdje nam naših 110 kooperanata iz doline Neretve dovozi svoju proizvodnju te je preko nas distribuiraju u trgovačke centre – rekao je. Veliki naglasak stavljen je na brend doline Neretve.
— Dolina Neretve ima zanimljivu klimu koja je vrlo blaga. Nadamo se da će u idućim godinama poljopri­vredna proizvodnja samo rasti i da bi mogla tijekom velikog dijela godine hraniti Hrvatsku. Isto tako, nadamo se da ćemo mandarinu izvoziti u većim količinama diljem Europe – kazao je Bjeliš. Ističe kako je potrebno riješiti problem poljoprivrednih zemljišta, a sve kako bi se mogli aplicirati na natje­čaje za financiranje projekata iz Europ­skih fondova.
— Htjeli bismo podizati plasteničku proizvodnju i biti konkurentni na tom području. Riječ je o nečemu što nije zaživjelo na području doline Neretve. Jednostavno, ljudi ne žele investirati dok se ne riješi pitanje zemljišta – ili na dugotrajan najam ili na vlasništvo.
Distribucija prema hotelima
Također, naglasak je stavljen i na to da hrvatski proizvod bude prisutan na policama, u trgovačkim centrima te hotelima. Naime, ove godine pla­niraju distribuirati robu prema neko­liko hotelskih lanaca na dubrovačkom području.
— To nismo dosad radili i s time ćemo krenuti ove godine. Imali smo veliko ‘da’ od svih – rekao je.

Njihovi proizvodi te razne kulture, kao i proi­zvodi od drugih uzgajivača koopera­nata, tako će biti na stolovima gostiju renomiranih hotela. Inače, među kul­turama koje uzgajaju ističu se jagode, lubenica, dinje, mandarine te sve kupusnjače, kako ističe. ­
— Na godišnjoj razini proizvedemo negdje oko 2 tisuće tona lubenica, dok još 2 tisuće tona otpremimo od naših kooperanata. Dakle, sveukupno otpre­mimo oko 4 tisuće tona. Što se tiče jagoda, radimo ih u velikim količinama, između 300 i 500 tona. Kad govorimo, primjerice, o cvjetačama, tu odradimo između milijun i milijun i pol komada. Svake godine od 1. prosinca do 1. trav­nja, prema centrima distribuiramo do 2 milijuna komada salata. Na svakod­nevnoj razini, tijekom cijele godine, otpremamo negdje između 100 i 150 tona robe – istaknuo je.

Težak i mukotrpan rad
Bjeliš će reći kako je rad u poljoprivredi težak i mukotrpan rad.
— Taj posao može biti isplativ, samo treba biti konstantan te imati visoko­kvalitetne proizvode s raznim certifi­katima. S vremenom je poželjno da se razina proizvodnje povećava. Mogu reći kako je, za razliku od početaka, lakše prodati robu jer hrvatski građani traže sve više hrvatskih proizvoda. No, prije 10 do 15 godina bilo je lakše pro­naći radnu snagu u poljoprivredi. Čak imamo sezonske radnike iz Nepala i Bangladeša – naglasit će direktor tvrtke koja trenutno ima oko 70 stalno zaposlenih osoba.
— Riječ je o proizvodnji tijekom cijele godine. Bez problema stižemo sada sve, i u svojoj proizvodnji te u distribu­ciji, odnosno u logističkim centrima u Opuzenu i Zagrebu. U glavnom hrvat­skom gradu imamo otkupni centar. Dakle, tamo ‘skupljamo’ robu iz Varaž­dinske županije, Slavonije i Istre, koja se kasnije dovozi u Neretvu – kazao je. Ove godine očekuju veliki urod mandarina.
— Po pitanju brojki, planiramo biti iznad prošlogodišnjih sezona. Tako­đer, planiramo urod lubenice od oko 4 tisuće tona. Smatramo da će sezona biti dobra, kao i promet – rekao je Bjeliš koji ima djecu, no još su mala za ulazak u poljoprivredni ‘svijet’.
— Ako budu voljeli poljoprivredu, bit će mi drago da se uključe i nastave tra­diciju – naglasio je. MP

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist