Koronavirus u Hrvatskoj

ISTRAŽIVANJE Više od 30 posto građana ne želi se cijepiti

ISTRAŽIVANJE Više od 30 posto građana ne želi se cijepiti

Dok se čeka dolazak prvih doza cjepiva, RTL Danas i Promocija plus donose istraživanje o trenutnom raspoloženju u Hrvatskoj. Živimo u novom normalnom koje određuje skupina ljudi – okupljena u Nacionalnom stožeru. U istraživanju za prosinac građani u njih većinom imaju dosta povjerenja, ali ono u odnosu na prošli mjesec pada, a raste nepovjerenje, piše RTL.
Potpuno Stožeru vjeruje i u njega ima veliko povjerenje više od 30 posto ispitanika, dok gotovo 30 posto njih timu koji odlučuje o našim životima dosta vjeruje, ali imaju rezervi prema nekim njihovim postupcima. Gotovo 40 posto ispitanika stožeru ne vjeruje ili u njega ima vrlo malo povjerenja.
Osoba od najvećeg povjerenja je i dalje Alemka Markotić, kojoj podrška građana i raste. S drugog mjesta znanstvenik Ivan Đikić svrgnuo je ministra Vilija Beroša. I dalje je velik broj onih koji stožeru ne vjeruje – više od 14 posto.
Istražilo se i što građani misle o donesenim mjerama u borbi protiv širenja zaraze.
Prema novim rezultatima građani bi bili i još rigorozniji od Stožera. Iako manjina, oko 24 posto ispitanih, misli da su mjere pretjerane ili uglavnom pretjerane, više od 34 posto njih djelomični lockdown smatraju potpuno pogođenim. A da su mjere nedovoljne smatra više od 38 posto građana.
Građane se pitalo i koje su to mjere koje najviše podržavaju. Kažnjavanje zbog kršenja mjera koje je na snazi od jučer je na samom vrhu. Najviše podržavaju odluku o ograničavanju broja sudionika okupljanja. Slažu se i s kaznama za maske, a više od 50 posto ispitanika podupire zatvaranjem kafića, teretana i dvorana za rekreaciju.
U RTL-ovom istraživanju građani su rekli ne i to velikom većinom od 64 posto obveznom cijepljenju.
Na pitanje tko će se cijepiti, a tko ne, više od 40 posto ispitanika je odgovorilo s da, bez obzira na zakonsku obvezu, a ako ih na to natjera zakon cijepit će se još njih gotovo 11. I da bude zakonska obveza više od 30 posto ispitanika cjepivo neće primiti, veliki postotak je i onih koji nisu još donijeli odluku, njih više od 15 posto.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist