Zanimljivosti

Inflacija 3,9 posto najviša u zadnje 3 godine

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu je s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. 

Cijene električne energije i plina porasle su u odnosu na travanj za 19,8, odnosno za 22 posto. Najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto. 

U svibnju su u odnosu na travanj 1,2 posto pale cijene u prometu. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku ostale nepromijenjene u odnosu na travanj. Najveći pad, 5,7 posto, na godišnjoj su razini zabilježile cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto. 

Za cijelu godinu očekuje se prosječna godišnja stopa inflacije od oko 3 posto.
 
 
Inflacija od 3,9 posto posljedica je rasta cijene energenata, struje i plina i za nas nije neočekivana, komentirao je premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Koprivnici. Istaknuo je kako će Vlada poslodavcima smanjiti doprinose, dodavši kako je to vladin doprinos poticanju zapošljavanja. 
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. Francuzi okupirali Dubrovnik da spriječe njegov pad u ruske ruke

Dulist

MNOGIMA SE GADI Ova supernamirnica pomaže pri gubitku kilograma

Dulist

Znate li kojeg datuma se rodi najviše djece?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija