Zanimljivosti

Inflacija 3,9 posto najviša u zadnje 3 godine

Inflacija 3,9 posto najviša u zadnje 3 godine

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu je s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. 

Cijene električne energije i plina porasle su u odnosu na travanj za 19,8, odnosno za 22 posto. Najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto. 

U svibnju su u odnosu na travanj 1,2 posto pale cijene u prometu. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku ostale nepromijenjene u odnosu na travanj. Najveći pad, 5,7 posto, na godišnjoj su razini zabilježile cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto. 

Za cijelu godinu očekuje se prosječna godišnja stopa inflacije od oko 3 posto.
 
 
Inflacija od 3,9 posto posljedica je rasta cijene energenata, struje i plina i za nas nije neočekivana, komentirao je premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Koprivnici. Istaknuo je kako će Vlada poslodavcima smanjiti doprinose, dodavši kako je to vladin doprinos poticanju zapošljavanja. 
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist