Županija

I NAŠA ŽUPANIJA DIO PROJEKTA U Barceloni predstavljen koncept kružne plave ekonomije

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA u Barceloni su prisustvovali na konferenciji Poticanje kružne plave ekonomije na Mediteranu na kojoj su predstavljeni rezultati BLUEfasma projekta u sklopu kojega je Dubrovačko-neretvanska županije jedno od 11 pilot područja. Osim rezultata Bluefasma projekta, prvog dana sastanka predstavljeni su rezultati projekta SwitchMed, kao i zajednice projekata Blue Growth. Na konferenciji su prikazana inovativna rješenja za prelazak s linearne na kružnu ekonomiju u sektorima ribarstva i akvakulture kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš i povećala učinkovitost. Alat samoprocjene kružnosti, razvijen i korišten u sklopu projekta Bluemed, istaknut je kao dobar primjer koji je dostupan i besplatan svim poduzećima koja žele početi s promjenama u poslovanju.

Drugog dana sastanka organiziran je posjet Luci Barcelona, čiji su predstavnici prezentirali brojne projekte na temu kružnog gospodarenja koje provode. Također, predstavljena su poduzeća koja su postigla zavidne rezultate i veliki gospodarski rast, a čije se poslovanje vodi principima kružnog gospodarstva, koristeći u proizvodnji sekundarne sirovine poput plastičnog i metalnog otpada te morskih algi i recikliranog kartona. Na kraju posjeta demonstriran je rad elektroničkih dronova od recikliranog aluminija koji pretražuju i skupljaju morski otpad.

Kroz BLUEfasma projekt DUNEA je u suradnji sa stručnim suradnikom, Sveučilištem u Dubrovniku, provela analizu stanja razvijenosti kružnosti u sektorima ribarstva i akvakulture te je na temelju rezultata sudjelovala u radu radne grupe koja je donijela preporuke za prijelaz na održivo, plavo kružno gospodarstvo u mediteranskim zemljama. Uz to, održane su radionice na kojima je brojnim obrtnicima, udrugama, školama, ali i široj javnosti predstavljena tehnika izrade suvenira i nakita od mljevenih ljuštura školjaka, kao dobar primjer kružnog gospodarstva.

Podsjetimo, projekt BLUEfasma integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u sektore plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi se na nove načine, kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera, pogodovalo izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. Regionalna agencija DUNEA jedini je hrvatski partner na projektu, a vrijednost ovog projekta, ugovorenog u sklopu INTERREG Programa Mediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna. 85 % bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Pročitajte još

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja’

Dulist

SILVIO NARDELLI Prijepor oko trase brze ceste treba riješiti čim prije i započeti s projektiranjem

Andrea Falkoni Račić

Agro etno park Žabac dobitnik ‘Zlatne naranče’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija