Zanimljivosti

I GOOGLE JE VOLI Sretan rođendan, Ivana!

Ivana Brlić Mažuranić

Internetski pretraživač Google svoj je logotip posvetio godišnjici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, jednoj od najutjecajnijih hrvatskih spisateljica za djecu čiji su junaci s vremenom progovorili na čak četrdeset jezika.

Ugledna književnica rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu. Rasla je uz djeda, hrvatskoga bana, pjesnika, tvorca Smail-age – Ivana Mažuranića. Pisati je počela tek nakon udaje i ulaskom u uglednu obitelj Brlić, isprva pišući samo za svoju obitelj.

Pravi je prodor u književnosti ostvarila Čudnovatim zgodama i nezgodama šegrta Hlapića 1913., priči o svladavanju mnogih prepreka koje život postavlja. No umjetnički vrhunac ostvarila je Pričama iz davnine, djelom koje je čitateljima svih naraštaja nudilo vjeru u temeljne ljudske vrijednosti. Inspiraciju je pronalazila u slavenskoj mitologiji i hrvatskim narodnim legendama.
Izrazito vizualno doživljavanje te neposredno izražavanje i iskrenost temelji su na kojem se stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić približilo zahtjevnomu senzibilitetu čitatelja – djeteta.
Dvaput je bila nominirana za Nobela za književnost. Umrla je 1938. godine u Zagrebu.

DuList/HRT

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1878. Rođen prvi dubrovački ilirac Antun Kaznačić

Dulist

PRVI PUT ZAJEDNO NAKON 37 GODINA 8.c prebirao po uspomenama iz školskih klupa

Dulist

Otvorena izložba slika Ratka Rudića

Dulist