Aktualno

I dalje se bilježi povećan broj požara na području RH

I dalje se bilježi povećan broj požara na području RH

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog središta 193 i u razdoblju do 10. listopada nastavlja se trend povećanja broja požara na području Republike Hrvatske.

Tako je u promatranome razdoblju zabilježeno 9.862 požara na otvorenome prostoru što je povećanje od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je samo požara raslinja zabilježeno 7.665 što je povećanje od 48 posto.

Ukupna opožarena površina povećana je za 135 posto i iznosi 56.296 ha dok je ukupan broj požara povećan za 14 posto i iznosi 13.785. Broj ozlijeđenih osoba u požarima u 2022. godini povećan je za 45 posto pa je tako u ovoj godini ozlijeđeno 160 osoba, od čega i 27 vatrogasaca. Također, povećan je i broj smrtno stradalih osoba u požarima za 16 posto te je ukupno smrtno stradalo 29 osoba, od čega i jedan vatrogasac.

U promatranom razdoblju zračne su snage djelovale 144 puta što je povećanje od 8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Jedino smanjenje broja požara bilježi se na požarima objekata i prometnog sredstva. Tako je u ovoj godini zabilježen 3.201 požar na objektima što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 6 posto, te 722 požara prometnog sredstva što je smanjenje od 2 posto požara u odnosu na prošlu godinu.

-Unatoč nižim temperaturama i većim padalinama, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije i dalje je umjerena te velika opasnost od izbijanja šumskog požara, a s obzirom na i dalje povećan broj požara, pozivamo građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje. U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 – navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist