Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ IZDAO UPUTE ZA MATURU Maturanti će morati potpisati izjavu bez koje ne mogu pristupiti ispitima

HZJZ IZDAO UPUTE ZA MATURU Maturanti će morati potpisati izjavu bez koje ne mogu pristupiti ispitima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je ovog petka upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) I. blok – obvezni ispiti – ljetni rok – lipanj 2020. Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja. S epidemiološkog stajališta ispite državne mature preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika (učenika ili kandidata) koji u istom terminu (danu) dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance (2 m razmaka) te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika. Predlaže se da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit (ili dio ispita, test ili esej, ako se radi o ispitu hrvatskog jezika) kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanjerazmaka od 2 metra.

Pristup državnoj maturi u trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Tijekom epidemije koronavirusa državnoj maturi može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, a koja se može očitovati sljedećim simptomima: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Osim toga, državnoj maturi ne može pristupiti pristupnik kojemu je izrečena mjera samoizolacije te kodkojeg je utvrđena zaraza COVID-19. Pristupnicima kojima će se uskratiti polaganje državne mature iz bilo kojeg od ta dva razloga treba omogućiti polaganje u drugom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ispitni prostor i dolazak pristupnika

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije potrebno je prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se provjetravanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježeg zraka u trajanju od najmanje pola sata). U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike (papirnate ubruse) za ruke, te koš za otpad s poklopcem.

Dolazak učenika na državnu maturu treba organizirati na način da se učenici ne grupiraju pri dolasku (izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra). Kandidate treba prije dolaska upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za ispit (ako je tako propisano ispitnim katalogom) i da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Izjava pristupnika/djelatnika i dopuštanje ulaska u ustanovu

Sadržaj izjave:

•ime, prezime (učenici navode razredni odjel koji pohađaju, kandidati navode OIB),

•izjavljujem da nemam znakove akutne respiratorne bolesti koja može uključivati: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa te izjavljujem da neću pristupiti ispitima državne mature ako ću u vrijeme polaganja ispita imati navedene simptome,

•izjavljujem da mi nije propisana mjera samoizolacije, da nemam saznanja da sam zaražen/a s novim koronavirusom te da neću pristupiti ispitima državne mature ako mi bude izrečena mjera samoizolacije ili ako ću imati saznanja da sam zaražen/a s novim koronavirusom u vrijeme polaganja ispita.

Prikupljanje izjava

Preporučuje se da izjave prikupe ispitni koordinatori elektroničkim putem prije ispita, uz ostavljanje mogućnosti davanja pisane izjave na licu mjesta (prije samog ulaza u ustanovu) isključivo onima koji nisu dostavili izjavu elektroničkim putem.

Izjava je preduvjet za ulazak u ustanovu

Svrha izjave je informirati sve pristupnike i djelatnike da u slučaju gore navedenog ne mogu sudjelovati na ispitima državne mature. Ovu izjavu obavezno treba prikupiti od svakog sudionika prije njegovog prvog ispita. Prije ulaska u ustanovu pristupnik zaduženoj osobi daje na uvid u osobnu iskaznicu te od zadužene osobe saznaje u kojoj ispitnoj prostoriji piše ispit ako tu informaciju nije dobio prethodno elektroničkim putem.

Osobe koje provjeravaju osobne iskaznice i izjave moraju nositi masku i imati rukavice, radi zaštite sebe i drugih. Nakon završetka postupka rukavice se skidaju i bacaju u koš za smeće s poklopcem. Zatim treba temeljito oprati ruke tekućom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi. Pred ulazom u ustanovu neophodno je organizirati jedan ili više natkrivenih (u slučaju kiše) punktova, ovisno o broju učenika i broju ulaza. Na punktovima stoje osobe zadužene za prikupljanje izjava, provjeru osobnih iskaznica i davanje uputa.

Na ulazu u ustanovu treba smjestiti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke. Pristupnik zatim nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit.

Kretanje pristupnika

Kretanje pristupnika u ustanovi nastojat će se organizirati na način da pristupnici, ako to nije nužno, sami ne otvaraju ni ne zatvaraju vrata. Pristupnik na obavijesti izvješenoj pred vratima prostorije u kojoj piše ispit saznaje koje je njegovo mjesto u učionici te zauzima to mjesto.

Održavanje ispita

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita stranih jezika, kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Ako je moguće, pristupnici ulaze jedan po jedan tako da prvi ulazi pristupnik koji sjedi na najudaljenijem mjestu u prostoriji, gledajući s vrata, i tako redom. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti najmanje 2 metra.

Dopušteni predmeti

Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari (mobilne uređaje…) pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ili izvan ispitne prostorije. Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu/slatkiše, isto odlaže na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije. Ustanova priprema određeni broj kemijskih olovaka za pristupnike koji su zaboravili ponijeti kemijsku olovku na ispit.Tu kemijsku olovku pristupnik nakon ispita odnosi sa sobom.

Sve detalje možete provjeriti ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist